Wandelen op het Zwin in Cadzand

Dit maakt Cadzand zo charmant

Bezoek je Cadzand dan heb je het voor het kiezen. Je kunt landinwaarts het authentieke dorp bezoeken of gaan voor de kustversie: Cadzand-Bad. Cadzand ligt aan een van de mooiste stukken kust van Nederland met als absoluut hoogtepunt natuurgebied Het Zwin.

Ponsteen, cadzandbad

Heilzame zeebadplaats

Dit is bij uitstek een gebied om de natuur te beleven of om te genieten van therapie of wellness, want Cadzand-Bad heeft sinds 2014, samen met Domburg, als enige Nederlandse kustplaats het officiële predicaat Heilzame Zeebadplaats. Het predikaat heilzaam krijgt een badplaats alleen als de heilzame werking van zeewater, het klimaat en de bodemproducten is onderzocht en heilzaam is verklaard. Het aanbod aan vitaliteit- en wellness activiteiten, therapieën en arrangementen maken het plaatje compleet.

Thalassotherapie

Wellnessactiviteiten

De ligging aan zee is gezond voor lichaam en geest. Naast therapie- en wellnessactiviteiten, biedt de heilzame zeebadplaats met strand-, duin- en polderlandschap, sportieve, culturele en culinaire activiteiten. De pollenarme zeelucht en de kracht van het zeewater dragen bij aan vitaliteit. In een natuurlijke omgeving zijn de mogelijkheden voor zogenoemde Thalassotherapie, of zeewatertherapie, ideaal.

De stranden, de zee, het landschap en de duinen dragen bij aan de wellnessbeleving. In de natuurlijke en ongedwongen omgeving van Cadzand-Bad kun je goed terecht als je op zoek bent naar therapeutische voorzieningen, wellness, selfness, ontspanning en shopping.

Het Zwin Cadzand

Het Zwin

Het Zwin is een bijzonder dynamisch natuurgebied. Eeuwenlang lag hier een echte zeearm, maar die is inmiddels al weer geruime tijd verzand. Wel vind je hier nog steeds een ‘slufter’: een zandvlakte achter de duinen met een open verbinding met de zee. Duinen, schorren, polders, de Zwinweide en de slufter samen zorgen voor veel afwisselingen tussen nat en droog, zout en zoet, klei en zand. Er loopt een wandelpad over de zeedijk en de stranden. De geulmonding en de strandvlakten zijn vrij toegankelijk. Het schor niet, maar daar worden regelmatig excursies georganiseerd.

Haaientanden zoeken

Op het brede strand van ‘t Zwin vind je niet alleen mooie uitzichten. Als je maar lang genoeg naar de grond staart, vind je misschien ook nog mooie fossielen. Hier en op de stranden van Nieuwvliet en Groede zijn regelmatig haaientanden van miljoenen jaren oud te vinden. Als je geluk hebt, zie je ze zo liggen, maar wil je iets meer kans maken, neem dan een emmer, schep en zeefje mee naar strand om ze te zoeken.

Mariakerk in Cadzand

PKN Mariakerk

Lang geleden stond in Cadzand-dorp een houten kapel, maar die werd in de dertiende eeuw vervangen door de uit steen opgetrokken Onze Vrouwe kercke. De kerk had een flinke toren, maar die is in de zeventiende eeuw verloren gegaan. Pas in 1929 werd er een nieuwe toren gebouwd. Hoewel de kerk als sinds de reformatie protestants is, wordt de kerk in de volksmond nog altijd de Mariakerk genoemd.

Wereld Vredesvlam in Cadzand

Wereldvredesvlam

In de tuin van de kerk staat de 'Wereldvredesvlam'. Deze brandt permanent in een zuil van zwarte natuursteen met een cirkelvormige uitsparing.

Op de zuil kun je de volgende tekst lezen:

'WORLD
PEACE
FLAME.'

De Wereldvredesvlam is een teken van hoop en een instrument om mensen te inspireren om aan een betere wereld te werken. De Wereldvredesvlam is ontstaan uit en wordt wereldwijd gedragen door de intense vredeswens van miljoenen mensen. Het ontwerp van het monument is gebaseerd op de elementen vuur, water, aarde en lucht, die in alle eenvoud en natuurlijkheid symbolisch weergegeven worden.

Cadzand is als een van de plaatsen voor de vlam uitgekozen omdat het gebied tussen Brugge, Gent en het eiland van Cadzand, eeuwenlang geleden heeft onder oorlogsgeweld.

Molen Cadzand

Molen Nooit gedacht

Aan de Zuidzandseweg, bovenop een heuveltje, vind je Molen Nooit Gedacht. Deze korenmolen stamt uit 1898, maar er stond op deze locatie al in de zeventiende eeuw een molen. De molen is regelmatig open voor bezoek en je kunt er eco-producten kopen.