Vlasdag Eede

Eede

Het dorp Eede ligt op de grens tussen Zeeuws-Vlaanderen en België in West-Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp kreeg in 1945 landelijke bekendheid toen Koningin Wilhelmina hier weer voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette na vijf jaar ballingschap. De grensplaats Eede is in de 17e eeuw ontstaan aan rivier de Ee. Deze rivier liep via Aardenburg naar ‘t Zwin. De rivier werd in 1813 definitief afgesloten.

Vlasdag Eede

Vlasteelt

De vlasteelt was een belangrijke inkomstenbron in de streek. Van vlas werd linnen gemaakt dat onder meer voor kleding en doeken gebruikt kon worden. Nog steeds wordt er vlas geteeld in sommige delen van Zeeland. Als de vlasvelden in bloei staan, kleuren ze blauw. Jaarlijks wordt in Eede de Vlasdag gehouden. Dan is te zien hoe het vlas vroeger bewerkt werd. Daarnaast zijn nog tal van andere oude ambachten te zien zoals palingroken, mandenvlechten en mosterd maken.

Smokkelpad-Simon de Smokkelaar

Smokkelroute

Door de grote prijsverschillen tussen Nederland en België was smokkelen in de grensstreek een populaire bijverdienste. Goederen zoals boter, zout en suiker konden makkelijk vervoerd worden. De Smokkelroute voert je langs plaatsen aan weerszijde van de grens, waar vroeger gesmokkeld werd. Je kunt de route fietsen maar ook met de auto of motor afleggen.

Kijk voor fiets- en wandelroutes in de buurt van Eede ook in onze webshop of ga langs bij één van onze VVV-Inspiratiepunten.

Ontdek West-Zeeuws-Vlaanderen

Meer informatie over de regio West-Zeeuws-Vlaanderen vind je op www.ontdekwestzeeuwsvlaanderen.nl