Natuurgebied Westerschelde

Hoofdplaat

Het dorp Hoofdplaat (d’Oôfploate) ligt in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde. Vanaf de wandelboulevard kun je naar de uitkijksteiger lopen en daar heb je een prachtig uitzicht over het water.

Hoofdplaat is het jongste dorp in Zeeuws-Vlaanderen, het is in de 18e eeuw gesticht. Voor die tijd was er al wel bewoning in het gebied maar door vele overstromingen is alles verloren gegaan. De Hoofdplaatpolder is in 1778 drooggelegd. Het dorp is daarna gebouwd.

Nederlands Hervormde Kerk Hoofdplaat

Nederlands Hervormde Kerk

De NH kerk is het oudste gebouw in het dorp en dateert uit 1785. Later is er op verzoek van de katholieke Vlaamse arbeiders in het dorp, ook een Katholieke kerk gebouwd. De huidige Sint Eligiuskerk verving die kerk en dateert uit 1861.

Van de molen in het dorp, molen De Hoop, is alleen de romp nog zichtbaar. De romp van de voormalige korenmolen staat aan de Zuidlangeweg.

Schaap in het landschap van Hoofdplaat

Schapen

Op de dijk bij het dorp loopt de schaapskudde van Schapenpark ‘De Goede Hope’. De kudde bestaat uit meer dan 40 verschillende schapenrassen, waaronder een aantal zeer zeldzame buitenlandse rassen.

Culinair eten op het strand in Hoofdplaat

Culinair

In Hoofdplaat vind je ook het restaurant De Kromme Watergang. Het restaurant van Edwin en Blanche Vinke heeft twee Michelinsterren.

Zeehonden spotten in Hoofdplaat

Zeehonden spotten

Vanaf de Zeedijk heb je de meeste kans om zeehonden te zien. Meestal liggen ze op zandbanken tussen Nummer Eén en Hoofdplaat te zonnen. Neem voor de zekerheid een verrekijker mee!