Hulst

Hulst - Luchtfoto

Hulst

De stad van den vos Reynaerde, Hulst, ligt in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De vestingstad heeft een Bourgondische sfeer met een modern winkelaanbod. En je kunt er ook op zondag winkelen. Maak een sneukeltocht met een deskundige gids.

Ontstaan

Op de plaats van de huidige Grote Markt ontstond in de 11e eeuw een nederzetting, Hulust. De Vlaamse graaf Filips van de Elzas kende in 1180 Hulst stadsrechten toe. De plaats ontwikkelde zich tot een belangrijke vesting- en havenstad. In 1453 werd Hulst tijdens de Zoutoorlog (de Gentse Opstand) geheel verwoest.

Vesting

Begin 17e eeuw kreeg de stad vestingwerken, die tegenwoordig nog te zien zijn. De stadswallen worden omgeven door een gracht, in het zuiden is een dubbele omgrachting. De vesting had zes poorten, vier ravelijnen, negen bolwerken en een stadsmolen. Tegenwoordig zijn er nog drie stadspoorten te zien. Op het Molenbolwerk vind je ook nog de stadsmolen terug. Je kunt een wandeling maken over de 3,5 kilometer lange stadswallen. Boek via VVV-Inspiratiepunt Hulst een gids en ontmoet Reynaert de Vos, bekijk de basiliek van Hulst en loop over de vestingwallen.

Monumenten

De stad Hulst is een beschermd stadsgezicht, een van de zeventien beschermde dorps- en stadsgezichten van Zeeland. Hulst heeft 68 rijksmonumenten, waaronder delen van de stadswallen, het stadhuis aan de Grote Markt en de basiliek.

Basiliek

Blikvanger van de stad is de Sint-Willibrordusbasiliek. Rond 1200 werd een klein, romaans kerkgebouw opgericht aan de voet van een motte. Die werd in de 15e eeuw vervangen door een kerk in gotische stijl. Met tussenpozen werd de kerk uiteindelijk in 1535 opgeleverd. De betonnen torenspits is een constructie uit 1957, omdat de vorige spits in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Paus Pius XI heeft de kerk in 1935 tot basiliek verheven.

Vos Reynaerde

De stad Hulst wordt genoemd in het middeleeuwse epos Van den vos Reynaerde. Het verhaal uit de 13e eeuw gaat over de sluwe vos Reynaert die door list en bedrog overal de dans ontspringt. Het is een van de weinige stukken in de Nederlandse literatuur die ook in het buitenland invloed had op de literatuur. Onder andere Chaucer, Shakespeare en Goethe werden beïnvloed door het verhaal van Reynaert. Omdat Hulst in het verhaal genoemd wordt, heeft de stad de naam Reynaert aan zich verbonden. Bij de Gentse Poort vind je een bronzen beeld van Reynaert met een hardstenen achtergrond. Verder zijn in de hele stad verwijzingen naar het verhaal te vinden, zoals straatnamen en beelden.

Saeftinghe

Net buiten de stad ligt het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe. In de late Middeleeuwen lag hier de Heerlijkheid Saeftinghe, die door verschillende stormvloeden en inundatie onder water verdween. Tegenwoordig is het natuurgebied het grootste schorrengebied van Europa. Een nattelaarzentocht door het gebied geeft je een goed beeld van het leven op het ritme van het getij.

Routes

Dankzij het netwerk van fiets- en wandelpaden en uitgestippelde routes ontdek je op de fiets of te voet de verborgen kreken, oude liniedijken en forten rondom Hulst. En met hetzelfde gemak ga je even de grens over naar Vlaanderen.

Vestrock

Hulst staat bekend om de vele evenementen die de stad jaarlijks heeft. Steeds bekender wordt het jaarlijkse muziekfestival Vestrock. Het festival is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een driedaags evenement met zo’n 25.000 bezoekers. Kijk op onze evenementenkalender voor een actueel overzicht van evenementen die plaatsvinden in Hulst Vestingstad.

Lees verder

Speciaal voor jou

Hulst

Reynaertmonument

 • monument
 • cultuur
 • hulst
Hulst

Sebas-Wheels

 • verhuur
 • vervoer
 • hulst
Hulst

Brasserie The Schuur

 • restaurant
 • horeca
 • hulst
Hulst

Bistrot En Passant

 • restaurant
 • horeca
 • hulst

Hulst