IJzendijke

Toon meer

IJzendijke

Het dorp IJzendijke, Iezendieke, ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen aan de doorgaande weg tussen Terneuzen en Breskens.

Het oorspronkelijke dorp werd zo’n 500 jaar geleden verzwolgen door de zee. De Spaanse hertog van Parma liet de plaats een aantal kilometers verderop opnieuw bouwen, in de vorm van een verdedigingsbolwerk. In de loop der eeuwen heeft ‘Fort Ysendijck’ vele bewoners gehad: Spaanse, Franse, Belgische en Duitse.

IJzendijke heeft in de volksmond de bijnaam ‘Petit Paris’. Waar deze benaming vandaan komt is niet helemaal zeker. De meest logische verklaring zou zijn dat in IJzendijke verhoudingsgewijs veel inwoners Frans spraken. Dit vanwege de communicatie tussen de Frans en Waalse landeigenaren en hun pachters.

Museum Het Bolwerk aan de Markt, vertelt alles over de Staats Spaanse Linies. Het toont hoe de bewoners van Zeeuws-Vlaanderen zich verdedigden tegen vijandige aanvallen door middel van vestingen, forten en linies. De restanten van de Staats Spaanse Linies zijn nog overal in het Zeeuws-Vlaamse landschap zichtbaar.

Molen De Witte Juffer is een korenmolen uit 1841. De molen heeft een unieke kap met Vlaamse constructie en roeden van bijna 24 meter lang. De vrijwillige molenaar laat de molen regelmatig draaien en op zaterdag is De Witte Juffer te bezoeken.

De Nederlands Hervormde Kerk in IJzendijke is een van de oudste kerken van Zeeland. Het kerkgebouw stamt uit 1612 en waarschijnlijk was Prins Maurits de initiatiefnemer voor de bouw ervan.

IJzendijke kent een aantal opvallende folkloristische gebruiken en sporten. Als een vrijgezelle man de leeftijd van 30 jaar bereikt, gaat hij ‘in de Ossewei’. De man krijgt publiekelijk de sleutel van de ossenweide aangeboden. Dit gaat gepaard met een hoop tumult en een optocht. Het idee erachter is dat hij bij de andere, oudere, vrijgezellen in de ossenweide wordt toegelaten.

De sport Krulbollen bestaat uit het werpen van platte, ronde schijven over een baan richting een staak. De bol die het dichtst bij de staak uitkomt, is de winnaar. IJzendijke is één van de paar Zeeuws-Vlaamse dorpen waar dit spel nog gespeeld wordt. Er is een heuse krulbolcompetitie en het krulbollen is inmiddels aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed.