kerk in Kloosterzande

Kloosterzande

Het dorp Kloosterzande ligt in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Het ligt op steenworp afstand van historische stad Hulst en vlakbij de Westerschelde. Het is een van de grotere plaatsen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen met zo’n 3700 inwoners. Kloosterzande (Klôôster) is ontstaan uit een kloosterboerderij, ‘Hof te Zande’. Rond 1200 begonnen Cisterciënzer monniken hier stukken land in te polderen. De huidige NH kerk stamt direct af van de kapel van Hof te Zande. Behalve dezelfde naam, bevat het koor nog delen uit 1275.

kerk in Kloosterzande

De kloosterboerderij was zeer succesvol en de bijbehorende polders leverden voedsel voor de Vlaamse steden. De gebouwen en de kapel zijn later voor het grootste deel vernield en uiteindelijk verloren gegaan. Tegenwoordig kun je de sporen van de gebouwen nog herkennen in het landschap.

Heilige Martinuskerk in Kloosterzande

Aan de Groenendijk in Kloosterzande ligt de Rooms-Katholieke Martinus kerk. De kerk werd in 1869 in neo-gotische stijl opgetrokken. Het gebouw is aangewezen als een Rijksmonument.

Molen in Kloosterzande

Ook aan de Groenendijk staat de open standaardmolen uit 1781. De korenmolen is maalvaardig en is regelmatig in bedrijf.

Cultuur in Kloosterzande

Kloosterzande is één van de Zeeuwse plaatsen waar uitgebreid carnaval gevierd wordt. In carnavalstijd wordt Kloosterzande omgedoopt tot Kloorianenland. De optocht met praalwagens is één van de hoogtepunten van het feest.

Kijk voor meer evenementen in en rond Kloosterzande in de evenementenkalender.