Koewacht

Koewacht

Het dorp Koewacht ligt in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, op de grens met België. Het dorp is vooral bekend door de vlascultuur en het Vlasmuseum. Koewacht komt eind 16e eeuw voor het eerst in de boeken voor. Sinds de afscheiding van België van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1830, bestaat Koewacht uit een Nederlands en een Belgisch deel.

Koewacht

De landbouw is altijd de grootste inkomstenbron van het dorp geweest. Naast akkerbouw en veeteelt, was de vlasteelt van groot belang in Koewacht. Het dorp was het centrum van de vlascultuur. In het dorp stonden enkele vlasfabrieken waar het vlas bewerkt werd. Aan de Tragel staat er nog steeds een die nagenoeg intact is gebleven. Aan de Emmabaan staat de voormalige vlassersschool. Hier werden vroeger leerlingen ingewijd in het vlassersvak. In Museum ‘t Vlasschuurken is alles te vinden over de vlascultuur in Koewacht.

Kerk in Koewacht

De kerk in Koewacht heeft altijd op Belgisch grondgebied gestaan. De Nederlanders in het Zeeuws Vlaamse Koewacht kerkten aanvankelijk in het Belgische Koewacht. Na de grenssluiting in de Eerste Wereldoorlog kwam er aan de Hollandse kant van de grens een RK noodkerk. Deze werd in 1922 vervangen door de definitieve kerk van de H.H. Philippus en Jacobus, de kerk die vandaag de dag nog altijd dienst doet.

Net buiten het dorp staat een luchtwachttoren, een van 50 overgebleven torens in Nederland. De torens werden door het Korps Luchtwachtdienst gebruikt ten tijde van de Koude Oorlog. Ze speurden het luchtruim af naar Russische vliegtuigen.

Meikermis Koewacht

Een van de jaarlijks terugkerende evenementen in Koewacht is de Meikermismarkt. Over een afstand van zo’n twee kilometer staan op beide Koewachten ongeveer 300 kooplieden en kermisattracties. Ook de Internationale Jaarmarkt, met onder meer veekeuringen en demonstraties van oude ambachten, trekt elk jaar publiek uit de wijde omgeving. Kijk voor deze en andere evenementen in Koewacht in onze evenementenkalender.

Bekijk Koewacht met andere ogen met behulp van tips en verhalen van lokale bewoners. In een reeks video's brengen inwoners je naar de kern van hun woonplek.