Nieuw Namen

Nieuw-Namen

Het dorp Nieuw-Namen ligt in Oost-Zeeuws-Vlaanderen op de grens met België. Het kleine dorp is vooral bekend vanwege het zand uit het Pleistoceen dat hier aan de oppervlakte komt. Nieuw-Namen heette ooit Hulsterloo en daarna Kauter. Een aantal straten in het dorp danken hier hun naam aan. Ooit was het een vissersdorp met een vloot van zo’n 65 kleine schepen. Daarnaast vormde de smokkel van goederen over de grens een inkomstenbron. Door inpoldering is uiteindelijk de visserij overgegaan in landbouw.

Hedwigepolder nieuw-namen

Het dorp wordt omgeven door zeekleipolders, waarvan de Hertogin Hedwigepolder wellicht de bekendste is. De polder zou ontpolderd moeten worden op grond van gemaakte afspraken tussen Nederland en België. Het teruggeven van land aan de zee, stuitte op veel weerstand. Het mondde uit in een jarenlange discussie tussen voor- en tegenstanders.

De Groeve in Nieuw- Namen

Het dorp dankt internationale bekendheid aan de Meester van der Heijden-groeve. De groeve ligt in het dorp en is een aardkundig monument. Het is de enige plaats in Europa waar je de overgang tussen Plioceen en Pleistoceen kunt zien. In de zandlagen kun je fossielen vinden van dieren die een miljoen jaar geleden in zee leefden. De groeve is onder leiding van een gids te bezichtigen.

Sint Josephkerk Nieuw-namen

De Sint Josephkerk ligt naast de groeve. De kerk dateert uit 1860 en de toren uit 1912. De kerk is in neogotische stijl gebouwd.

Verdronken land van Saeftinghe

Ten noorden van Nieuw-Namen ligt het Verdronken Land van Saeftinghe, een groot brakwaterschorrengebied. Bij het bezoekerscentrum mag je vrij rondlopen of kun je een van de routes volgen. Als je op excursie wil, kun je via het Zeeuwse Landschap een gids regelen.