De Verdronken Zwarte Polder in Nieuwvliet

De Verdronken Zwarte Polder in Nieuwvliet

Nieuwvliet

Nieuwvliet, Sinte Pier, is een klein dorp aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Of eigenlijk zijn het twee dorpen: Nieuwvliet-Bad (aan de kust) en Nieuwvliet-Dorp (landinwaarts).

Van Sinte-Pier tot Nieuwvliet

Het dorp is rond 1600 ontstaan. De voorloper van het dorp was Sinte-Pier, het huidige Nieuwvliet ligt een paar kilometer oostelijker. De ‘vader’ van Nieuwvliet-Dorp is Jan Adornis. Deze zakenman uit Brugge stichtte het dorp in 1527. Daarvoor moest hij wel een aantal schorren bedijken waardoor de St. Jans Polder ontstond.

Toerisme

Landbouw en veeteelt zijn altijd belangrijke inkomstenbronnen geweest in Nieuwvliet. Tegenwoordig is dat vooral toerisme geworden. Veel dijkhuizen zijn tot vakantiewoningen verbouwd en in de omgeving van Nieuwvliet vind je veel kampeerterreinen en bungalowparken.

De molen

De molen van Nieuwvliet, aan de Molenweg, is een naamloze stenen grondzeiler die gebouwd is in 1850. Tegenwoordig wordt het koren door vrijwillige molenaars gemalen. In de molen wordt biologisch volkoren tarwemeel en speltmeel verkocht. Ook wordt er maïs gebroken met een haverpletter.

Protestante kerk

Aan de Dorpsstraat vind je de kerk van Nieuwvliet. De Protestantse kerk uit 1658 is een eenvoudige zaalkerk, opgetrokken uit bakstenen. De kerk liep tijdens de Tweede Wereldoorlog enige schade op en is in 1949 hersteld. De witgeverfde preekstoel, het doophek en de kroonluchter stammen nog uit de 17e eeuw. Aan de provinciale weg vind je een vrij modern  kerkgebouw (2004), de Vrije Evangelische Gemeente.

Cadzanse klederdracht

De Cadzandse dracht is één van de laatste klederdrachten die in West-Zeeuws-Vlaanderen gedragen werd. De stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht probeert dit cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst.

Brede stranden en verdwaalpalen Dick Bruna

Nieuwvliet-Bad is vooral populair bij families. Het strand is hier zo breed, dat bij eb veel ondiepe poelen ontstaan die ideaal zijn voor kleine kinderen . Het kindvriendelijke karakter van de badplaats is ook te herkennen aan de verdwaalpalen. Dit zijn hoge palen waarop een tekenfiguur van de bekende tekenaar Dick Bruna afgebeeld is, zoals Nijntje en het Paard. Kinderen vinden zo gemakkelijk hun weg terug.

Verdronken Zwarte Polder

Het natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder is een 55 hectare groot natuurgebied, bestaande uit slikken, schorren en duinen. Vrijwel alle in Nederland voorkomende zoutplanten groeien hier. Ook is de Verdronken Zwarte Polder voor veel vogels een belangrijk rust- en foerageergebied.

Beleven

In Nieuwvliet en omgeving worden diverse evenementen georganiseerd. Kijk in onze evenementenkalender voor een actueel overzicht.

Ontdek West-Zeeuws-Vlaanderen

Meer informatie over de regio West-Zeeuws-Vlaanderen vind je op www.ontdekwestzeeuwsvlaanderen.nl

Speelboerderij Pierewiet

• attractie
vanaf 5,50

Knokkertpad

• wandelen
  • route

Boerenhoeve Nieuwvliet

• attractie
Nieuwvliet

De Kersentuin (app. 1-2 pers.)

• appartement
vanaf 150,00