Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden mag met recht een bijzondere plaats in Zeeuws-Vlaanderen genoemd worden. Het is met zo’n 50 inwoners een van de kleinste steden van Nederland. De rustieke woonkern is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Zeeland.
Sint Anna ter Muiden kreeg in de 13e eeuw stadsrechten. De plaats was in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Het vormde een voorhaven van Brugge. Toen de haven verzandde in de 14e eeuw, verviel de stad. Het nabij gelegen Sluis nam de welvaart over.

Kerk in Sint Anna ter Muiden

De Hervormde kerk uit 1653 is een van de belangrijke monumenten van de plaats. De vierkante torenstomp steekt hoog boven de huizen uit. De toren herinnert aan hoe groot de gotische kruiskerk ooit geweest moet zijn. Het interieur van de kerk is grotendeels 17e eeuws.
Een ander bijzonder gebouw in Sint Anna ter Muiden is het stadhuis. Het werd in 1655 gebouwd en heeft in het midden een typisch klein klokkentorentje.

Marktplein St. Anna ter Muiden

Het dorpsplein met een Lodewijk XVI waterpomp geven een nostalgisch gevoel. Met de VVV-Route De Geheimen van Sluis en Sint Anna ter Muiden kom je langs alle historische gebouwen van Sint Anna ter Muiden en het nabij gelegen Sluis. Je kunt de route verkrijgen bij een van VVV-Inspiratiepunten of in de webshop.