Kerk in Sint-Kruis

Sint Kruis

Sint Kruis is een van de kleinere plaatsen in West-Zeeuws-Vlaanderen. Langs de grens van Zeeuws-Vlaanderen vind je veel van dit soort dorpen met een hoog fotogeniek gehalte. De plaats Sint Kruis is ooit door monniken gesticht in de 12e eeuw. Daarna is het een aantal keer onder water komen te staan, zowel door overstromingen als inundaties. Sint Kruis is pas na de Tachtigjarige Oorlog tot een echt dorp uitgegroeid.

Kerk in Sint-Kruis

De Hervormde Kerk

De Hervormde kerk in Sint Kruis dateert uit de 14e eeuw. In de loop der eeuwen is de kerk vaak beschadigd geraakt en weer hersteld. In de kruiskerk is de oudste grafzerk uit 1472. De toren van de kerk is een markante, afgestompte toren. In de volksmond ook wel De Peperbusse genoemd.

Krulbollen Sint Kruis

Krulbollen

In Zeeuws-Vlaanderen doen ze in een aantal plaatsen aan krulbollen. Dat is een folkloristische volkssport waarbij een grote bol zo dicht mogelijk richting een staak geworpen moet worden. Dit doen ze op bolbanen, waarvan je er één in Sint Kruis vindt. Als je geluk hebt dan zie je een van de krulbolverenigingen in actie op de bolbaan!

Kermis in Sint Kruis

Kermis

Een jaarlijks terugkerend evenement in het dorp is de kermis. Kijk voor meer evenementen in en rond Sint Kruis in onze evenementenkalender.

Ontdek West-Zeeuws-Vlaanderen

Meer informatie over de regio West-Zeeuws-Vlaanderen vind je op www.ontdekwestzeeuwsvlaanderen.nl