Terneuzen

Havenstad Terneuzen is de stad van de Vliegende Hollander, mosselen en zeeschepen op de Westerschelde. De stad komt als Ter Nose voor het eerst in 1325 in de archieven voor. De haven van Terneuzen wordt voor het eerst in 1460 vermeld. De stad kreeg in 1584 stadsrechten toegewezen door Prins Willem van Oranje.

De stad is vanaf haar oorsprong al nauw verwant met de scheepvaart. In de oude haven, op de plek van de huidige Markt, werden goederen overgeslagen die vervolgens per trekschuit naar Gent werden vervoerd. Op initiatief van koning Willem I werd rond 1825 het Kanaal Gent-Terneuzen aangelegd. De economische bloei kwam voor Terneuzen pas op gang met de aanleg van spoorlijnen naar Mechelen en Gent. De stad werd een belangrijke plaats voor de overslag en opslag van goederen.

Halverwege de 19e eeuw werd Terneuzen van een vesting voorzien. Daaraan herinnert het Arsenaal in de binnenstad nu nog. In de Tweede Wereldoorlog in Terneuzen tot september 1944 door de Duitsers bezet geweest. Begin september vluchtten de bezetter over de Schelde.
Tijdens de Watersnoodramp in 1953 kwam het lage deel van de binnenstad onder 1 meter water te staan.
Met de komst van een grotere zeesluis in de jaren ‘60 vestigde zich een aantal internationale bedrijven in Terneuzen zoals Dow Chemical. De stad werd daarmee het economische hart van Zeeuws-Vlaanderen.

Zo’n 70.000 schepen passeren jaarlijks het sluizencomplex, ofwel het Portaal van Vlaanderen. Het informatiecentrum geeft antwoord op alle vragen over de binnenvaart, zeeschepen, goederenvervoer maar ook over de Zeeuwse werkgelegenheid. Het Portaal is gratis te bezoeken.

Een wandeling over de Scheldeboulevard is ook een waar schouwspel. Je kunt de schepen hier bijna aanraken die over de Westerschelde varen. Het spraakmakende beeld van Thom Puckey, het Vesaliusbeeld, staat permanent op de boulevard. Het is één van de grootste bronzen standbeelden in Nederland.


Terneuzen is de thuishaven van Willem Van der Decken, kapitein van het spookschip ‘De Vliegende Hollander’. Hij voer tegen beter weten in uit op Eerste Paasdag. Tijdens de tocht kwam het schip in noodweer en kwam nooit meer terug. Volgens het verhaal van de Engelse schrijver Frederick Marryat kwam de legende uit Terneuzen. Het ‘spookschip’ ligt natuurlijk in Terneuzen.

Als je eens op een andere manier actief bezig wilt zijn, kun je de ski’s onderbinden in Terneuzen. Skidôme Terneuzen biedt een skihal met echte sneeuw waar je ook in de zomer een sneeuwballen gevecht kunt houden.

Voor kunst en cultuur is het Scheldetheater de aangewezen plek. Vlakbij de restaurants en de Scheldeboulevard, voor een complete avond uit. Het legendarische cultuurpodium Porgy en Bess ligt ook in Terneuzen. Het van origine jazzcafé, werd in 1944 gestart door Frank Koulen. Hij slaagde erin om in de loop der jaren, de grote namen uit de jazzwereld naar Terneuzen te halen.

De band tussen Terneuzen en de jazzmuziek blijkt ook wel uit het jaarlijks jazzfestival dat er gehouden wordt. Tegenwoordig heet het Zeeland Jazz en wordt het festival een week lang in zowel Terneuzen als Middelburg gehouden.

Een andere jarenlange traditie in de stad zijn de Havendagen. In en rond de haven van Terneuzen zijn er drie dagen lang allerlei activiteiten. Kijk voor deze en andere evenementen op onze evenementenkalender.

 

Lees verder

Speciaal voor jou

Terneuzen
€ 7,95
KORTING

Restaurant 't Gerecht

  • restaurant
  • horeca
  • terneuzen
Terneuzen

Gasterij De Thuishaven

  • restaurant
  • horeca
  • terneuzen

Terneuzen