Koewacht

De kleine kernen van Terneuzen

Bekijk de dorpen en steden rondom Terneuzen met andere ogen met behulp van tips en verhalen van lokale bewoners. In een reeks video's brengen inwoners je naar de kern van hun woonplek. Ontdek wetenswaardigheden, historische feiten en bijzondere gebeurtenissen. Beleef de kleine kernen van Terneuzen.

Biervliet

Biervliet

Het dorp Biervliet is vooral bekend vanwege de Geuzenfeesten en de uitvinder van het haring kaken komt hier vandaan. Visser Willem Beukelszoon ontwikkelde een manier om de haring van zijn ingewanden en kieuwen te ontdoen, waardoor deze langer houdbaar werd. Bekijk de verhalen van inwoners van Biervliet.

Landschap in Hoek

Hoek

Dijken waren en zijn van levensbelang voor Hoek in de strijd tegen het water. In een reeks video's vertellen Oekenezen bijzondere verhalen over hun dorp.

Kerk in Koewacht

Koewacht

Koewacht ligt in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, op de grens met België. Naast akkerbouw en veeteelt, was de vlasteelt van groot belang in Koewacht. In het dorp stonden enkele vlasfabrieken waar het vlas werd bewerkt. Koewachtenaren wijzen je op de wetenswaardigheden van het grensdorp.

 Mosselmonument Philippine

Philippine

Philippine staat vooral bekend om zijn mossels en alles wat daarbij komt kijken. Er wordt in totaal zo’n half miljoen mosselen per jaar geserveerd. Bewoners leiden je rond in hun stad dichtbij de Westerschelde.

Landschap in Westdorpe

Westdorpe

Westdorpe kent één van de langste lintbebouwingen van Nederland. Westdorpe presenteert zichzelf als warmste dorp van Nederland. Het weerstation in het dorp meet vaak als een van de eersten hoge temperaturen. Bezoek één van de vertelpunten van Westdorpe.

Zaamslag

Inwoners van Zaamslag worden ook wel 'Stropielekkers' genoemd. Volgens een anekdote was er een winkeltje op het Plein waar stroop werd verkocht. Uit een groot vat konden klanten hun stroopkannetjes vullen. Na het vullen bleef er altijd een druppel stroop aan het tapkraantje hangen, dat er snel met de vinger werd afgehaald. Inwoners van Zaamslag geven je op hun eigen wijze een beeld van hun dorp.

Monument in Zuiddorpe

Zuiddorpe

Zuiddorpe staat bekend als het Zeeuws-Vlaamse centrum van de aspergeteelt. In mei en juni worden de asperges van eigen bodem in de restaurants geserveerd. Bekijk alle video's en beleef Zuiddorpe