Waterlandkerkje

Het dorp Waterlandkerkje ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Het is een klein dorp met een zeer actief verenigingsleven. Er worden veel culturele activiteiten georganiseerd, waardoor het ook bij bezoekers een populair dorp is. Het dorp Waterlandkerkje is in 1669 als nederzetting rondom de kerk ontstaan. Het werd ’t Kerkje genoemd, zoals het nu in de volksmond nog wordt genoemd.

Waterlandkerkje wapen

Zeemeermin

In het wapen van het dorp wordt een zeemeermin afgebeeld. De legende van de meermin vertelt over een visser uit Oostburg die na een dag niets gevangen te hebben, een zeemeermin in zijn netten ving. Hij wilde haar voor geld tentoonstellen op de markt. Een voerman uit Waterlandkerkje gooide de visser in het water en zo kwam de zeemeermin weer vrij. De meermin, Hildegonda, sprak de profetie uit dat Waterlandkerkje nog lang een klein dorp zou blijven. Maar dat het dorp wel in eendracht tot groei en bloei zou komen.

Waterlandkerkje

Op het Redouteplein in het dorp staat een Tiendepaal. Deze paal maakte vroeger deel uit van een reeks palen die de grenzen van de verschillende abdijen aangaven in de 13e eeuw.

Voor de kerk in het dorp staat een standbeeld van dominee Johannes Steuerbaudt. Hij werd in 1668 vermoord omdat hij het had gewaagd om op katholiek grondgebied te preken. Het standbeeld is gemaakt door emeritus pastoor en beeldhouwer Omer Gielliet, een bekend persoon in deze streek.

Evenementen

Waterlandkerkje is bekend vanwege de vele kerkconcerten die er plaatsvinden. En vanwege de Meerminnefeesten, die in het weekend na Pinksteren worden gehouden. Drie dagen lang zijn er allerlei activiteiten zoals rommelmarkt en trekkertrek en er is veel muziek. Kijk voor alle evenementen in en rond Waterlandkerkje ook in onze evenementenkalender.

Het Hildegonda-Ommetje is een wandelroute met uitzichtpunten en bezienswaardigheden in de polders van Waterlandkerkje. Koop de route bij een van onze VVV-Inspiratiepunten of bestel de wandelroute in onze webshop.