Landschap in Westdorpe

Westdorpe

Het dorp Westdorpe ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Het is met zijn lintbebouwing een van de langste dorpen van Nederland. Het dorp profileert zich als warmste dorp van Nederland. Westdorpe dankt zijn naam, evenals Zuiddorpe, aan de ligging ten opzichte van de stad Axel. In de 13e eeuw wordt Westdorpe vermeld in bronnen, maar het lag toen op een iets andere plek dan het huidige dorp.

Koeltoren recher zijgevel van het brouwhuis in Westdorpe

De landbouw was altijd de belangrijkste inkomstenbron van het dorp. En het had verschillende brouwerijen, waarvan bierbrouwerij Van Waes-Boodts de bekendste was. Deze is in 1964 gesloten. De koeltoren en de voorgevel van de brouwerij zijn nog steeds zichtbaar aan de Graafjansdijk.

Landschap in Westdorpe

Westdorpe presenteert zichzelf als warmste dorp van Nederland. Het weerstation in het dorp meet vaak als een van de eersten, hoge temperaturen. Maar de dorpsraad noemt Westdorpe ‘warm om meerdere redenen’. Het staat bekend als een gastvrij en bruisend dorp.

Koe in weiland in Westdorpe

Bij het dorp ligt het 42 hectare grote natuurgebied Canisvliet. Na een wandeling door dit gebied is het goed toeven bij Bezoekerscentrum de Baeckermat. Hier merk je door veel zelf te doen dat natuur, milieu en landbouw dicht bij elkaar liggen.

ZwartenHoekse zeesluis in Westdorpe

In de omgeving van Westdorpe ligt ook de Zwartenhoeksezeesluis. De bakstenen uitwateringssluis is 18 meter lang en werd gebruikt als inundatiesluis. De gerestaureerde sluis is te zien bij het buurtschap Zwartenhoek.

Elk jaar worden in Westdorpe de Dijkfeesten gehouden met onder meer een kunstmarkt en veel muziek. In september is het paardensport evenement Outdoor Eventing Westdorpe. Kijk voor deze en andere evenementen in Westdorpe in onze evenementenkalender.

Bekijk Westdorpe met andere ogen met behulp van tips en verhalen van lokale bewoners. In een reeks video's brengen inwoners je naar de kern van hun woonplek.