Molen in Zuidzande

Zuidzande

Het dorp Zuidzande (Suusande) ligt vlakbij de badplaats Cadzand, een populaire toeristische bestemming. Je passeert het dorp Zuidzande ongetwijfeld tijdens een fietstocht. Zuidzande ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen centraal ten opzichte van plaatsen als Cadzand, Groede en Sluis. Het is een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in Zeeland.

De naam van het dorp Zuidzande betekent zuidelijker gelegen, zandige hoogte. Het is ontstaan als een zandbank in de monding van de Zwinarm. Later is het samengevoegd met het eiland van Cadzand, het dorp dat nu aan de westkust van Zeeuws-Vlaanderen ligt. Zuidzande is zijn bestaan ooit begonnen als een klein eiland ten zuidoosten van het veel grotere Eiland van Cadzand. Dankzij inpolderingen in de 16e en de 17e eeuw zijn ze met elkaar vergroeid. Aan de ligging van de dijken tussen de polders kun je dat nog zien.

Celeste inZuidzande

Restaurant in voormalige kerk

Zuidzande werd het eerste kerkloze dorp in Zeeland. In 1996 is de laatste kerkdienst gehouden en daarna werd het kerkgebouw in gebruik genomen als winkel. Tegenwoordig zit er een restaurant in de voormalige kerk.

Beltmolen in Zuidzande

Molen

De molen aan de Sluissedijk is van veraf zichtbaar en is een kenmerk voor het dorp. De Zuidzandse molen dateert uit 1874. De beltkorenmolen werd gebruikt voor het malen van graan.

Atelier de Test

In Zuidzande vind je Atelier de Test. Het is een voormalige schuur voor Zeeuwse trekpaarden met spanten van zo’n 200 jaar oud. Kunstenaars en ambachtslieden uit Nederland en België hebben er hun mooiste keramiek staan.

Beleven

Het jaarlijkse dorpsfeest, de eerste woensdag van augustus, met een rommelmarkt trekt altijd veel bezoekers. Laat je via onze Inspiratiepunten inspireren. Of bekijk de evenementenkalender.

Ontdek West-Zeeuws-Vlaanderen

Meer informatie over de regio West-Zeeuws-Vlaanderen vind je op www.ontdekwestzeeuwsvlaanderen.nl