Kunst & Cultuur

Voor kunst en cultuur hoef je alleen maar om je heen te kijken in Zeeuws-Vlaanderen. Bijzondere kunstwerken zie je hier overal; op straat, tegen muren, soms groot en robuust, soms verfijnd en scherpzinnig. Aan culturele diversiteit geen gebrek, zo blijkt uit de vele galeries, musea, de molens en de kerken.

Musea

Zeeuws-Vlaanderen kent een rijke en bevlogen historie. Het ontstaan van de streek, de noeste arbeid die is verricht, de vele oorlogen die er zijn gevoerd en de bijzondere natuur… De vele musea vertellen je het verhaal van de streek door de eeuwen heen.

Overzicht musea

Galeries en ateliers

Er is waanzinnig veel te beleven op het gebied van kunst. Wel 150 kunstenaars zijn in Zeeuws-Vlaanderen aan het werk in atelier of werkplaats. ’Tig’ galerieën openen op gezette tijden hun deuren voor kunstenaars en bezoekers.

Overzicht galeries en ateliers

Monumenten en kerken

Laat je verrassen door de diversiteit aan monumenten en kerken in Zeeuws-Vlaanderen. In Hulst staat de Willibrordusbasiliek. Deze kerk is in 2009 uitgeroepen tot 'Mooiste kerk van Nederland'. De toren kan zelfs beklommen worden! In Aardenburg vind je de meer dan 1050 jaar oude Sint-Baafskerk. Dit is de enige kerk in Nederland gebouwd in Scheldegotiek. Ook een aanrader is een rondgang in de Sint Barbarakerk in Breskens met inspirerende houtsculpturen van emeritus pastoor Omer Gielliet.

Overzicht monumenten en kerken

Molens

Prachtige molens doemen op in schilderachtige dorpen en stadjes. Diverse molens worden nog liefdevol in stand gehouden. Op gezette tijden zijn ze nog in bedrijf. Het is interessant te zien hoe van het graan meel wordt gemaakt. Je kunt er soms ter plekke een ovenvers broodje kopen.

Overzicht molens