Nieuwvliet

Plan je ideale dagje uit

Toon meer

Nieuwvliet

Nieuwvliet, Sinte Pier, is een klein dorp aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Of eigenlijk zijn het twee dorpen: Nieuwvliet-Bad (aan de kust) en Nieuwvliet-Dorp (landinwaarts).

Het dorp is rond 1600 ontstaan. De voorloper van het dorp was Sinte-Pier, het huidige Nieuwvliet ligt een paar kilometer oostelijker. Nieuwvliet is van oudsher een heerlijkheid, de eerste heer was Jan Adornis, een Brugse koopman. Toen in 1794 de Fransen kwamen, werd de heerlijkheid afgeschaft en werd de buitenplaats in de Mettenijepolder afgebroken.

Landbouw en veeteelt zijn altijd belangrijke inkomstenbronnen geweest in Nieuwvliet. Tegenwoordig is dat vooral toerisme geworden. Veel dijkhuizen zijn tot vakantiewoningen verbouwd en in de omgeving van Nieuwvliet vind je veel kampeerterreinen en bungalowparken.

De molen van Nieuwvliet, aan de Molenweg, is een naamloze stenen grondzeiler die gebouwd is in 1850. Tegenwoordig wordt het koren door vrijwillige molenaars gemalen. In de molen wordt biologisch volkoren tarwemeel en spelt verkocht. Ook wordt er maïs gebroken met een haverpletter.

Aan de Dorpsstraat vind je de kerk van Nieuwvliet. De Protestantse kerk uit 1658 is een eenvoudige zaalkerk, opgetrokken uit bakstenen. De kerk liep tijdens de Tweede Wereldoorlog enige schade op en is in 1949 hersteld. De witgeverfde preekstoel, het doophek en de kroonluchter stammen nog uit de 17e eeuw.

Ook in de Dorpsstraat, vind je De Karrekasse, een museum over de Cadzandse klederdracht. De Cadzandse dracht is een van de laatste klederdrachten die in West-Zeeuws-Vlaanderen gedragen werd. De stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht probeert dit cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst.

Nieuwvliet-Bad is vooral populair bij families. Het strand is hier zo breed, dat bij eb veel ondiepe poelen ontstaan die ideaal voor kleine kinderen zijn. Het kindvriendelijke karakter van de badplaats is ook te herkennen aan de verdwaalpalen. Dit zijn hoge palen waarop een tekenfiguur van de bekende tekenaar Dick Bruna afgebeeld is, zoals Nijntje en het Paard. Kinderen vinden zo gemakkelijk hun weg terug.

Het natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder is een 55 hectare groot natuurgebied, bestaande uit slikken, schorren en duinen. Vrijwel alle in Nederland voorkomende zoutplanten groeien hier. Ook is de Verdronken Zwarte Polder voor veel vogels een belangrijk rust- en foerageergebied.

In Nieuwvliet en omgeving worden diverse evenementen georganiseerd. Kijk in onze evenementenkalendervoor een actueel overzicht.