Het Zwin Zeeuws-Vlaanderen

Natuurgebieden in West-Zeeuws-Vlaanderen

West-Zeeuws-Vlaanderen kent drie belangrijke natuurgebieden: Het Zwin, de Verdronken Zwarte Polder en Waterdunen, met in het achterland oude polders en historische kreken. Het Zwin is een dynamisch natuurgebied waarin duinen, schorren en polders, de Zwinweide en de slufter - een getijdengebied waarbij zout water door een geul in de duinen het land binnen kan dringen - samen zorgen voor veel afwisselingen tussen nat en droog, zout en zoet, klei en zand. Het is een bekende vindplaats van 40 miljoen jaar oude haaientanden. Er loopt een wandelpad over de zeedijk en de stranden. De geulmonding en de strandvlakten zijn vrij toegankelijk. Het schor niet, maar daar worden regelmatig excursies georganiseerd.

Verdronken Zwarte Polder

Het landschap rond Nieuwvliet is al eeuwen ingepolderd. Ooit stroomde hier de zeearm ‘het Zwarte Gat’, waarvan de Verdronken Zwarte Polder het laatste restant is. Nog steeds dringt met vloed de zee het gebied binnen. Daardoor groeien hier zeegroenten als zeekraal en lamsoor. Het hoger gelegen gebied is duinlandschap. In de struiken langs het zandpad hoor je de zangvogels die zich hier schuilhouden.

Waterdunen

Op de grens van land en zee tussen Groede en Breskens ligt natuur- en recreatiegebied Waterdunen. De natuur van Waterdunen is bijzonder omdat deze in verbinding staat met de Westerschelde. Een getijdenduiker in de dijk bij de Nieuwesluis zorgt ervoor dat het Westerscheldewater het gebied in- en uitstroomt. Die combinatie van water en land, zilt en zoet, eb en vloed, maken het gebied aantrekkelijk voor allerlei soorten vogels. Het maakt Waterdunen ook een geschikte plek voor het binnendijks kweken van zilte groenten in het Kustlaboratorium, een proeftuin waar nieuwe ideeën uitgeprobeerd kunnen worden.

Je kunt straks aan de boulevard een terrasje pakken, een hapje eten of wandelen door het slikken- en schorrengebied en vogels kijken. Ook fietsen en paardrijden kan straks in Waterdunen. Deze paden worden aangelegd. Bekijk het laatste nieuws of ontdek het gebied tijdens een excursie.

Hoek

Mauritsfort