Streekproducten West-Zeeuws-Vlaanderen

Streekproducten West-Zeeuws-Vlaanderen

Zeeland is rijk aan smaken. Zoet en zilt. Van het land en uit de zee. Laat je verleiden door de vele streekproducten. En kom ze proeven. Kijk goed om je heen. Overal waar je gaat, zie je de rijkdom van het land.

Bruine boon kiemplant

Bruine bonen

De bruine boon houdt van mooi weer. Hoe meer zonuren, hoe beter de oogst. Dankzij de ideale bodemcondities en de zon produceren boeren in West-Zeeuws-Vlaanderen het grootste deel van de bruine bonen in Nederland. De bruine boon wordt in mei gezaaid en komt na twee à drie weken boven. In september worden de peulvruchten van het land gehaald.

 

Asperges

Asperges

In Eede worden asperges geteeld. Deze bijzondere groente heeft verschillende bijnamen. De koningin der groenten bijvoorbeeld. Of ‘het witte goud’. Het telen van asperges vergt veel tijd. En geduld. Asperges doen het alleen goed op arme zandgrond. Op het land zie je rijen aspergebedden. Het aspergeseizoen start begin april. En eindigt traditiegetrouw op 24 juni (Sint Jan). In deze periode worden de verse asperges geoogst. Deze lekkernijen staan dan ook volop op de menukaart.

Appelaere boomgaard

Appelsap

Het idee om appelsap te maken, ontstond bij West- Zeeuws-Vlaming Henk Tazelaar aan de keukentafel op zijn boerderij in Waterlandkerkje. Na jarenlang fruit verbouwen, legde hij zich vanaf 1995 toe op het verwerken van Zeeuwse appels en peren tot een natuurlijk sap in flessen: Appelaere, Perelaere en Sinaasappelaere. Ongefilterd, troebel sap, bijna direct van het land in de fles. Meer over De Appelaere

Jantje van Sluis bier

Jantje van Sluis speciaal bier

Het verhaal gaat dat klokkenluider 'Jantje van Sluis' tijdens de Tachtigjarige oorlog Sluis heeft gered van de ondergang. Spaanse troepen wilden Sluis aanvallen bij het luiden van de klok. Echter, Jantje versliep zich, omdat hij op de kermis te diep in het glaasje gekeken had. Het verhaal leeft voort op de fles van een speciaal witbier.

 

Groede - Paptaart

Groese Paptaart

Paptaartjes, of in het Zeeuws-Vlaams 'paptoart’n', zijn het meest typische gebak van West-Zeeuws-Vlaanderen. Het is een broodje met meegebakken pudding, waar een dikke laag basterdsuiker overheen gaat. Het is een lekkernij die vroeger door de landeigenaren aan de boeren werd aangeboden als die hun pacht kwamen betalen.

Zeekraal

Zeekraal

Op plaatsen waar de zee het land regelmatig overspoelt, groeit zeekraal. Het ziet eruit als een soort cactus zonder stekels. Zeekraal neemt actief zout op waardoor het zijn typische zilte smaak krijgt. Zeekraal heeft alleen wel zoet regenwater nodig om te ontkiemen. Veel regen in het vroege voorjaar, betekent een goede oogst vanaf half mei tot half september.