Bietentocht

Elk jaar in oktober wordt in Zeeland de Bietentocht gevaren. Het idee achter deze tocht is het visueel en beleefbaar in stand houden van een stukje geschiedenis. De traditionele platbodems varen met symbolische hoeveelheden bieten die elke morgen gebracht worden en aan boord genomen worden in een rieten mand. In het staande wand (de stalen kabels die de mast op zijn plek houden) zal elk deelnemend schip een houten suikerbiet voeren, de meeste schepen hebben al een hele rij omdat ze vaker hebben meegedaan. Als er een gouden tussen hangt is het schip ooit winnaar geweest.

In drie dagen wordt een traject afgelegd van St. Annaland naar Goes en Bruinisse de bieten werden gelost in Steenbergen. Tijdens de tocht is het de uitdaging zo traditioneel mogelijk te varen. Dit betekent zo min mogelijk op de motor varen, geen elektrische lieren te gebruiken etc. Als de wind in het kanaal van Goes op de kop staat en er niet gezeild kan worden wordt er door de bemanning zoveel mogelijk gejaagd (het schip voort trekken), al dan niet met behulp van paarden of oude tractortjes.

Ook het afmeren van de schepen gebeurt waar mogelijk, men moet natuurlijk wel redelijkerwijs kijken naar de veiligheid, op de oude manier. Afremmen met putsen (emmer aan een touw) en op de hand verhalen (veranderen van plaats) leveren leuke taferelen op voor de toeschouwers. Wegvaren zonder motor op zeil is een echte kunst, zeker in een volle haven met alle andere schippers die vol interesse en kritisch staan te kijken!

Meer informatie: www.bietentocht.nl