Culinair genieten in Zuid-Beveland

Mosselen: natte landbouw

Zeg je Zeeland dan denk je aan mosselen. Van het vuur, met pan en al op tafel. Even kort koken met wat gesnipperde ui, selderij en wortel en…. smullen maar. Een glaasje witte wijn of een mosselbiertje erbij en het wordt een feestmaal. Dat eenvoud zo lekker kan zijn! Het koken is simpel, er gaat echter heel wat water door de zee voor de mosselen keurig verpakt in het koelvak van de winkel liggen. De productie van mosselen is eigenlijk geen visserij maar ‘natte landbouw’. Het mosselzaad wordt opgevist door de mosselkwekers en naar mosselpercelen gebracht om verder op te groeien tot consumptiemossel. Tijdens die kweekperiode worden de mosselen nog enkele malen opgevist en naar een ander kweekperceel gebracht. Na 2 jaar worden de mosselen opgevist en naar de mosselveiling in Yerseke gebracht.

Oesters, geen parels voor de zwijnen….

Vers vanuit het zuivere water van de Oosterschelde. Met zorg gesorteerd en verpakt in een mooi spanen mandje. Een pluk zeewier boven op de oesters zorgt dat ze mooi vochtig blijven. Door de speciale kweekmethode zijn de oesters uit deze streek van topkwaliteit. Er zijn twee soorten in de handel: de Zeeuwse wilde oester of creuse genaamd en de Zeeuwse platte oester. De oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Zeeuwse platte oesters hebben van nature zo’n verfijnde smaak dat het zonde is om ze onder de gril te leggen. De platte oesters worden daarom vrijwel altijd rauw gegeten. Koel geserveerd met wat peper en een drupje citroensap zijn ze een ware delicatesse.

Kokkels, delen met de vogels….

Tussen eind augustus en begin december wordt voor de Noordzeekust en in de Ooster- en Westerschelde op kokkels gevist. De kokkel is een schelpdier dat leeft in gebieden die regelmatig droogvallen. Per jaar wordt vastgesteld hoeveel gevangen mag worden omdat er ook voldoende voedsel voor de vogels moet overblijven. In de restaurants kun je kokkels bijvoorbeeld vinden in soepen, ragouts of in een lekker gevulde visschelp.

Kreeft, mmmm....

Tegenwoordig komt de kreeft voor in de mond van de Westerschelde, in de Oosterschelde en in het Veerse Meer. Kreeftenvisserij is ambachtelijk werk. Fuiken of korven met aas worden door een visser met een klein bootje uitgezet en de volgende dag opgevist. Met wat geluk zitten er dan één of meer kreeften in. Het visseizoen is maar kort, van 1 april tot half juli. Dit is zo geregeld om overbevissing te voorkomen. Kleine kreeften worden voorzichtig weer overboord gezet en ook vrouwtjeskreeften, met eitjes onder het achterlijf worden teruggezet. Daar moeten tenslotte de nieuwe kreeften uit ontstaan.

Kreukeltje, kom maar uit je huisje….

Kreukels (die buiten Zeeland alikruiken heten) zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbruin dekseltje. De slakken worden met de hand geraapt. Ze zitten aan wieren en op schorren tussen de hoog- en laagwaterlijn, op golfbrekers en steenglooiingen. Deze glooiingen worden ook wel ‘kreukelbermen’ genoemd.

Zeekraal

is een heerlijke, gezonde, Zeeuwse groente. Het groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren en het zit boordevol vitaminen uit het omringende zeewater. Zeekraal is een eenjarige plant die zich door zaadvorming voortplant. Om te kiemen heeft zeekraalzaad zoetwater nodig. In het vroege voorjaar is veel regen nodig voor een goede productie. Zeekraal wordt geoogst van half mei tot en met begin september.

Lamsoor

is de Zeeuwse naam voor Zeeaster. De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig zijn. Het plantje groeit vooral op de hogere delen van het schor. Ook lamsoor is zilt van smaak doordat het zoutwater opneemt, maar minder zout dan zeekraal. Lamsoor wordt geoogst van half maart t/m eind juli. Aan het eind van het seizoen gaan de planten in bloei. Ze vormen dan bloeistengels met mooie ‘margrietachtige’ bloemen.

Wijn van Bevelandse bodem....

In de Middeleeuwen was het warmer dan nu en waren er op Zuid-Beveland meerdere wijngaarden. Daarna is het eeuwenlang kouder geweest, daardoor verdween de wijnbouw van het toneel. Nu neemt de temperatuur weer toe en zijn er alweer een aantal jaren, ook in de streek, opnieuw wijngaarden te zien. De streek heeft ’s zomers meer zon dan andere delen van Nederland en daar profiteren de wijnstokken extra van.