Baarland

Verborgen in de groene polders van Zuid-Beveland ligt het dorp Baarland. Het is een klein dorp maar een populaire vakantiebestemming. De grote Camping Scheldeoord aan de rand van het dorp trekt jaarlijks veel mensen naar de streek. Je zit hier vlak aan het water. Net over de dijk bij Baarland ligt de Westerschelde.

Baarland ligt midden tussen de bloemdijken van Zuid-Beveland. In het midden van het dorp staat de 14e eeuwse NH kerk. Aan de karakteristieke dorpsring ligt een oude drinkput voor het vee, een vaete.

Aan de rand van het dorp liggen de opgegraven en gerestaureerde funderingen van het voormalig kasteel Hellenburg. Het kasteel is in de middeleeuwen gebouwd, vermoedelijk rond 1300. Het is bij een grote stormvloed in 1477 verwoest, maar het moet vroeger een imposante omvang hebben gehad met een donjon en een voorburcht.

Baarland heeft een klein station, dat vroeger aan de tramlijn Goes - Hoedenkenskerke lag. Tegenwoordig maakt de stoomtrein Goes Borsele er nog gebruik van. Met de stoomtrein kun je in een historische trein een dagtrip maken tussen Goes en Baarland. De museumtrein stopt in verschillende dorpen langs het traject.

Net over de dijk ligt het strandje Baarland. In de zomer is dit strand ook populair bij de lokale bevolking. Je kijkt er vanaf je handdoek over de hele Westerschelde uit. Bij Brasserie de Landing kun je met hetzelfde uitzicht van lekkere maaltijd genieten.

Op de zeedijk staan een monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het was bij Baarland dat de geallieerden aan land kwamen voor de bevrijding van Zuid-Beveland.