Borssele

Het dorp Borssele (niet te verwarren met de gemeente Borsele) ligt middenin in de groene polders van Zuid-Beveland. Het heeft een beschermd dorpsgezicht en het dorp heeft een sterk symmetrisch stratenplan. Het dorpsplein is omringd door bomen, perken en mooie, oude huizen.

Op en rond het dorpsplein is vanalles te zien. Zoals de kerk uit 1849. Maar ook een zogenoemde ‘vaete’, een drinkput voor het vee. Ernaast staat een beeld van spelende kinderen. Het is gemaakt door de Goese beeldhouwer A. Beysens.

Aan het plein ligt ook het ‘Viskot’. Een gebouw met een zitbank, een replica van de echte 19e eeuwse visbank. De plaatselijke jongerenvereniging gebruikte het gebouw ooit om te vergaderen.

Aan de rand van Borssele ligt molen De Hoop & Verwachting uit 1714. De korenmolen is maalvaardig en te bezoeken op zaterdagmiddag en op afspraak.

Ook aan de rand van het dorp ligt de ‘Berg van Troje’. De vliedberg is een tastbaar overblijfsel van het kasteel dat hier ooit gestaan heeft. De heren van Borselen hebben er in de 13e eeuw gewoond. In de 16e eeuw is het kasteel voorgoed verloren gegaan tijdens een stormvloed.