Goes

Goes, ofwel Hoes Hanzestad, ligt centraal op Zuid-Beveland. Het is veelzijdige stad met veel winkels, terrassen en monumenten. Maar de stad heeft ook altijd een belangrijke rol in de agrarische sector gehad.

Ontstaan

Goes was ooit een dorp en lag aan de Korte Gos. Het kreeg stadsrechten in 1405. Tot in de zestiende eeuw was de stad welvarend door de lakennijverheid en de zoutwinning. Een brand in een zoutkeet veroorzaakte in 1554 een stadsbrand die het noordwesten van de stad in de as legde. De stad vormde het agrarisch centrum van Zuid-Beveland. De agrarische sector is tot op de dag van vandaag altijd belangrijk gebleven voor Goes. Daarnaast richt de stad zich op dienstverlening en distributie.

Historie

Eind 16e eeuw kreeg Goes een verdedigingsgordel rond de stad, waarvan delen nu nog te zien zijn. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft Goes niet veel te lijden gehad. Ook tijdens de Watersnoodramp in 1953 bleef Goes droog. De stad fungeerde als opvang voor geëvacueerden uit dorpen als Wolphaartsdijk, Kortgene en Kruiningen.

Hoewel Goes in de volksmond ook wel Hanzestad genoemd wordt, heeft het nooit bij de Hanzesteden gehoord. De benoeming komt waarschijnlijk door de gans in het stadswapen, een hanze. Tijdens de carnaval wordt Goes omgedoopt tot Hanzehat.

Het oude Stadhuis van Goes, aan de Grote Markt, stamt uit begin 15e eeuw. Het is gebouwd in gotische stijl. In de voormalige vleeshal van het gebouw zit tegenwoordig een restaurant.

Op het plein achter de Markt staat de Grote of Maria Magdalenakerk uit 1423. De kerk is een ware blikvanger. Gebouwd in laatgotische stijl  met een carillon met 47 klokken. Het schip van de kerk doet tegenwoordig dienst als tentoonstellingsruimte.

In Goes staat ook de 137 meter hoge Televisietoren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de televisie overal in Nederland ingevoerd. Daarvoor moesten op vijftig plaatsen in het land televisiezenders neergezet worden. Die voor Zuid-West-Nederland werd in Goes geplaatst. De toren werd ook gebruikt voor telefoonverbindingen en de radiouitzendingen via FM gaan ook via deze toren de lucht in. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de toren ‘s avonds verlicht.

De Stoomtrein Goes-Borsele is een toeristische treindienst op Zuid-Beveland. Authentieke museumtreinen rijden over een eigen spoorlijn van Goes via Kwadendamme naar Hoedekenskerke. Onderweg kun je uitstappen bij verschillende stations en de plaatselijke attracties bezoeken.

Goes is een echte winkelstad, je kunt er goed shoppen. Veel winkels zijn gevestigd in historische panden in het gebied direct achter de Grote Markt. Naast de landelijke winkelketens vind je er kleinere zaken die elk hun eigen assortiment hebben. Het shoppen is prima af te wisselen met een bezoek aan de gezellige cafés met terrassen. Op dinsdag kun je over de markt struinen.

Eens per jaar staat Goes op z’n kop tijdens de Dancetour Goes. Tijdens het gratis toegankelijke dancefeest draaien dj’s hun sets op de Grote Markt. Verder heeft Goes het hele jaar door evenementen die je op onze evenementenkalender kunt vinden.

Lees verder

Goes