Heinkenszand

Het dorp Heinkenszand op Zuid-Beveland ligt aan snelweg A58, de enige snelweg door Zeeland.

Eintjeszand is in de 14e eeuw ontstaan bij het inpolderen van een zandplaat tussen de Schenge en de Zwake. De zandplaat behoorde ooit aan ene Hein of Heinken toe en daar zou het dorp zijn naam aan te danken hebben.

In 1588 wordt slot Watervliet aangelegd, het lag op de plaats waar nu het Bos van Van Citters ligt. Het dorp kende nog een tweede slot, het slot Barbestein. Er rest nu nog een veste en de voormalige slotgracht van. Het lag waar nu de Rooms-Katholieke kerk en begraafplaats liggen.

De Rooms-Katholieke Sint-Blasiuskerk is gebouwd in neogotische stijl. De kerk werd in 1866 gebouwd en is gewijd aan de heilige Blasius. De beschermheilige voor hen die aan keelaandoeningen lijden.

Het slot Watervliet maakte deel uit van het grotere Landgoed Landlust. Het huidige Landlust is een monumentaal parkbos, lokaal bekend als Bos van Van Citters. Ook is er nog een monumentale boerderij en het koetshuis in gebruik.

Stelleplas

In het buitengebied van Heinkenszand ligt het recreatiegebied Stelleplas. Hier werd ooit zand afgegraven dat voor de aanleg van de A58 nodig was. Zo ontstond, niet geheel onbedoeld, een recreatieplas. Tegenwoordig omgeven door onder meer een camping en een zwembad. In de Stelleplas zelf kan prima gevist worden.

Er zijn regelmatig evenementen in en rond Heinkenszand. Kijk op onze evenementenkalender om te zien waar er wat te doen is.

Heinkenszand
20%
KORTING

Zwembad Stelleplas

  • attractie
  • dagje uit
  • heinkenszand
Gerelateerde tags: