Hoedekenskerke

Hoedekenskerke (Oetjeskerreke) ligt tussen het groen van de Zak van Zuid-Beveland. En pal aan de Westerschelde.

Hoedekenskerke is klein, agrarisch dorp. Het was ooit een belangrijke veerhaven aan de Westerschelde. Vanuit hier voeren veerdiensten naar onder meer Antwerpen en Terneuzen. Het dorp had ook nog een tweede haven, de landbouwhaven. Van hieruit werd bulk vervoerd. Deze haven is niet meer in gebruik. De veerhaven slibt langzaam dicht maar wordt tegenwoordig nog gebruikt door kleine jachten en sportvisboten. Het oude wachtlokaal van de veerdienst staat tegenwoordig als monument op het plateau van de passantenhaven.

Aan de Molenstraat staat De Koutermolen. De korenmolen uit 1874 staat op een kleine molenberg. De molen is nog steeds maalvaardig. Je kunt op zaterdag en doordeweekse dagen als de molen draait, naar binnen. Het Koutermolen-meel is ook te koop in de molen. 

In Hoedekenskerke vind je ook ‘t Wienkeltje van Wullumpje Het is een kleine museumwinkel. Het pand is één van de oudste panden in het dorp. Binnen zie je hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd. En je kunt er allerlei snoep van vroeger en Zeeuwse producten kopen.

Op het eind van de Kerkstraat staat een vijftiende eeuwse kerk waarvan alleen het koorgedeelte over is. In 1782 zijn de toren en het schip van de kerk ingestort en nooit meer herbouwd.

Wat je zeker niet mag missen als je in Hoedenkenskerke bent is het Station Hoedekenskerke. Vroeger reed er een tramdienst tussen Goes en het dorp. Nu is station Hoedekenskerke onderdeel van de Stoomtrein Goes- Borsele. Het perron van zo’n 20 meter heeft aan beide kanten een spoor. Het station ligt naast de jachthaven en achter het station ligt de Pluimweide. Daar ligt onder meer een minispoorbaan voor kinderen.
Je kunt met Stoomtrein Goes- Borsele in de vakantiemaanden heen en weer tussen Goes en Baarland.