Kloetinge

Het dorp Kloetinge (Klusdurp) ligt ten oosten van winkelstad Goes op Zuid-Beveland. Het is een van de oudste dorpen van Zuid-Beveland. Kloetinge is op een kreekrug ontstaan in de 10e eeuw. Voornamelijk herders zochten er hun toevlucht. In en rond Kloetinge hebben veel vliedbergen gelegen met daarop torenachtige bouwwerken. Het geeft aan dat het dorp in de Middeleeuwen van strategisch belang is geweest.

In het centrum van het dorp ligt de gotische Geerteskerk. De bouw ervan begon in 1250 en de imposante afmeting van de kerk wijst op vroegere welvaart. De Geerteskerk is in de zomermaanden elke dag open, op woensdag en zaterdag kun je met een gids door de kerk. Behalve kerkdiensten worden er in de zomermaanden ook concerten gegeven en er zijn regelmatig exposities te zien.

De Oostmolen is een blikvanger van het dorp. De witte bakstenen molen is maalvaardig en er wordt regelmatig meel gemalen. De Oostmolen is op afspraak te bezoeken.

Buiten het dorp ligt Jachthuis Kloetinge. Het is een jagershuis met bijgebouwen, een park en een boerderij. Het hoofdgebouw is in 1871 gebouwd in opdracht van Johannes Clotterbooke Patijn, ambtsheer van Kloetinge. Het Jachthuis is niet toegankelijk voor publiek.

Kloetinge heeft ook een aantal bekende inwoners gehad: meteoroloog en eerste directeur van het KNMI, Buys Ballot. Als ook tv-presentatrice Nelleke van der Krogt en schrijver Hans Warren.