Kruiningen

Kruiningen (Krunege) is een dorp op Zuid-Beveland. Het ligt vlak aan de Westerschelde, de snelweg A58 en het heeft een treinstation. Kruiningen is ontstaan op één van de losse eilanden die later Zuid-Beveland zouden vormen. De parochie moet ergens in de 11e eeuw ontstaan zijn. De grond viel onder het eigendom van de machtige heren van Kruiningen.

De oudste vermelding van een kerk op de plek van de huidige Johanneskerk is uit 1203. Het was toen niet meer dan een kapel in een kasteel van de heren van Kruiningen. Tegenwoordig heeft Kruiningen meerdere kerken, het is een godsdienstige gemeenschap. De Johanneskerk ligt in het centrum van het dorp. Het gebouw heeft opvallende glas-in-lood ramen en een ‘Van-Vulpen-orgel’.

In de tuin van de kerk staat een beeld van een vrouw met een dood kind in haar armen. Het beeld is gemaakt door Jan Wolkers en herinnert aan de Watersnoodramp van 1953. Het dorp Kruiningen werd zwaar getroffen. Er vielen 62 doden en het dorp heeft daarna nog een half jaar onder invloed van eb en vloed gestaan.

Het bos den Inkel is een direct gevolg van de overstroming in 1953. Rondom de ontstane geulen zijn struiken en bomen aangeplant. Het vormt tegenwoordig een mooi wandelgebied waar je veel verschillende soorten vogels tegenkomt.

Vroeger was Kruiningen enigszins bekend vanwege de veerdienst Kruiningen-Perkpolder. Het vormde de verbinding tussen Zuid-Beveland en Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Met de komst van de Westerscheldetunnel, is deze veerdienst verdwenen. Naast de oude veerhaven ligt het recreatiegebied Den Inkel.

Aan de rand van het dorp ligt de Oude Molen. De korenmolen uit 1801 is nog steeds in bedrijf. De Oude Molen is op zaterdag en op afspraak open voor bezoek.

Voor de fijnproevers op culinair gebied zal Kruiningen bekend zijn. Hier staat namelijk ook het sterrenrestaurant Inter Scaldes. Eigenaren Jannis en Claudia Brevet hebben al jaren achtereen twee Michelinsterren achter hun naam prijken.