Nisse

Nisse

Nisse

Het Zuid-Bevelandse dorp Nisse is een kerkringdorp van oorsprong. Maar de ring rond de kerk is in de loop der tijd een dorpsplein geworden. Om het plein heen staan gerestaureerde woningen. Het dorp ligt midden in de Zak van Zuid-Beveland tussen de bloemdijken. Dat alles maakt Nisse waarschijnlijk tot een van de mooiste dorpen van Zeeland.

 

Slot ter Nisse

De eerste bewoning van Nisse dateert uit begin 12e eeuw. In de middeleeuwen was Nisse een ambachtsheerlijkheid, dat wil zeggen dat de plaats werd beheerd door iemand van adel. Tot eind 15e eeuw werd het kasteel in Nisse door de ambachtsheren als zomerresidentie gebruikt. De 18e eeuwse poort van slot Ter Nisse is tegenwoordig nog te zien aan de Zuidweg. Ook de grachten en waterpartijen van de vroegere tuinen zijn nog terug te vinden in het landschap. In 1795 kwam er een einde aan de ambachtsheerlijke rechten.

Kasteelterrein, nisse

Het kasteelterrein is het oudste deel van het dorp. De kasteeltuin is nationaal bekend. Het bijbehorende pand Dorpsplein 25 is de voormalige kasteelhoeve.

Het rechthoekige dorpsplein is een van de kenmerken van het dorp. Het plein is in 1975 volledig gerestaureerd. Aan de zuidkant staat de kerk uit de 15e eeuw. Hier zijn fresco’s en oude grafzerken te zien. De karakteristieke kerktoren stamt uit de 14e eeuw en is in de wijde omgeving van het dorp te zien. Op het plein staat een 18e eeuwse waterpomp en een vaete. Dat is de Zeeuwse benaming voor een dorpsvijver, die werd gebruikt als drinkplaats voor het vee.

 

Nisse

Bloemdijken

De bloemdijken rondom Nisse zijn het mooist in het voorjaar. Stap op de fiets of maak een wandeling door de Zak. Kijk in onze webshop voor de beste routes.

 

Nisse

Het folkloristische schaapscheerdersfeest wordt elk jaar op de derde zaterdag van juni gehouden. Veel ambachtelijke tradities zijn die dag te zien op het dorp. Kijk voor dit en andere evenementen in Nisse in onze evenementenkalender.

Gerelateerde tags: