Ovezande

Ovezande is een klein dorp in het groene hart van Zuid-Beveland. Het ligt midden tussen de bloemdijken, polders en welen van de Zak van Zuid-Beveland. Ovezande is een typisch dijkdorp met huizen onder en boven aan de dijken. Het is rond 1300 ontstaan op een eiland dat door schorren werd omringd. Lange tijd vormde een dijk met een polder bij Oudelande de enige verbinding met het vaste land. Het dorp dankt hieraan ook de naam. Het dorp was alleen bij laag water te bereiken. Men moest dan over zand, ‘o-vezande’.

Ovezande heeft twee kerken. Een Rooms-Katholieke kerk en een Nederlands-Hervormde kerk. Die laatste, gelegen aan het Kerkplein, wordt niet meer gebruikt voor diensten. De Dorpskerk is gebouwd in de 15e eeuw en is tegenwoordig in particulier bezit.

De Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk doet dienst als kerk voor de kernen Ovezande, Driewegen en Ellewoutsdijk. De pastorie van de kerk dateert uit 1870. Tegenover de protestantse kerk ligt de vroegere herberg uit 1645.

Net buiten het dorp ligt korenmolen De Blazekop uit 1884. De Blazekop werd in 1935 als eerste molen in Nederland met Bilau-wieken uitgerust. Van alle wiekvormen, benaderd deze het meest die van een vliegtuigvleugel. De molen is op afspraak te bezoeken.

Elk jaar na Hemelvaart wordt het dorp overspoeld met bezoekers van het Klomppop Festivalweekend. Op vrijdag en zaterdag zijn er op het festivalterrein allerlei band te zien en te horen. Op zondag komt daar ook nog straattheater bij in het dorp. Kijk voor dit en andere evenementen in en rond Ovezande in onze evenementenkalender.