's-Heer Arendskerke

Het dorp ‘s-Heer Arendskerke ligt op Zuid-Beveland. Het ligt vlakbij winkelstad Goes en aan de snelweg A58.
‘s-Heer Arendskerke ontstaan rond 1100 aan de Schenge. Een voormalig vaarwater tussen Zuid-Beveland en het eiland Wolphaartsdijk. Vanuit de haven voer men naar bijvoorbeeld Veere, Antwerpen, Rotterdam, Goes en naar de andere dorpen in de omgeving. ’s-Heer Arendskerke is genoemd naar de slotheer, Heer Arend, een van de heren Van Schenge. In die tijd werd er een kasteel gebouwd. De haven en het kasteel zijn inmiddels verdwenen. De stenen van het kasteel werden gebruikt als dijkversterking.

Het dorp is een combinatie van een voorstraatdorp en een kerkringdorp. De huidige Vermetstraat vormde vroeger de voorstraat. Nog steeds heeft ‘s-Heer Arendskerke een mooie kerk en kerkring. De Petruskerk is rond 1450 gebouwd en wordt ook wel de Dorpskerk genoemd. Zowel het gebouw als de toren zijn Rijksmonument.

De korenmolen Nooit Gedacht ligt in het gehucht Eindewege, dat tegen ‘s-Heer Arendskerke aan ligt. De molen is al van een afstand te zien. Hij is gebouwd in 1872 nadat de eerste molen is afgebrand. Ook is in 1872 de spoorweg aangelegd . Dit bracht werk met zich mee en hierdoor is Eindewege ontstaan.

De dijk (Oude Rijksweg) is een deel van de eerste bedijking op Zuid-Beveland. Aan de rand van het dorp vind je tal van oude boerderijen die de status van Rijksmonument hebben. Zoals de Arendshoeve, uit begin 17e eeuw. Het huis met bakhuis ernaast en de grote houten schuur met rietgedekt wolfsdak zijn op schaalgrootte te zien in Madurodam.

Speelboerderij ‘t Klok’uus ligt ook bij ‘s-Heer Arendskerke. De grote binnen- en buitenspeeltuin is een ideale attractie onder alle weersomstandigheden. Kijk voor deze en andere attracties ook onder ‘zien en doen’ op onze website.