Waarde

Het dorp Waarde op Zuid-Beveland ligt pal aan de Westerschelde. Rondom het dorp liggen uitgestrekte landerijen. Waarde heeft zich waarschijnlijk in de 13e eeuw ontwikkeld in de buurt van het kasteel van de heren van Waarde. Het kasteel bestaat niet meer maar er zijn wel resten van in de grond gevonden. Landbouw en fruitteelt is altijd een belangrijke inkomstenbron voor het dorp geweest. Er worden voornamelijk veel appels en peren verbouwd.

Waarde heeft een molen met een bijzonder verhaal. Standerdmolen De Hoed heeft namelijk een heel leven gehad voor hij naar het dorp kwam. Hij is ergens rond 1550 in Gent gebouwd. De Hoed is in 1858 opnieuw opgebouwd in Kruiningen en na het overlijden van de molenaar kwam de molen in verval. Pas in 1991 is molen De Hoed volledig herbouwd in Waarde. Er wordt op vrijwillige basis graan gemalen en de molen is op zaterdag en op afspraak te bezichtigen.

De omgeving van plattelandsdorp Waarde is zeer geschikt om te fietsen of te wandelen. Kies een route uit in de webshop of stel zelf je route samen aan de hand van het knooppuntensysteem.

Twee keer per etmaal, bij laag water, zijn aan de kust voor Waarde de resten van het verdronken dorp Valkenisse te zien. De heerlijkheid Valkenisse lag vroeger vlakbij Waarde. in 1681 is het in de Westerschelde verdwenen. Bij eb zijn resten van huizen, een vliedberg, een kasteel en de kerkfundering te zien. Het verdronken dorp is in 2001 tot historisch monument verklaard.