Fruit du mer  VVV Zeeland

Culinaire verrassingen uit Zeeland

Zeeland is een rijke voorraadkast als het om eten gaat. Dat kan ook bijna niet anders met zoveel streekproducten, traditionele gerechten én Michelinsterren.

Zilte zaligheden horen bij Zeeland. De producten komen hier bijna rechtstreeks uit zee, op je bord. Verser kan het niet. Maar behalve zeevruchten als de mossel, de oester en kreeft, kennen we hier ook zeegroenten. Vers en gezond. Zeegroenten, vis en schelpdieren zitten bijvoorbeeld tjokvol goede stoffen, zoals omega 3 en 6 vetzuren, jodium, ijzer en magnesium.

Streekproducten

Naast de smaakmakers uit de zee, heeft Zeeland nog meer kenmerkende streekproducten. Wie kent bijvoorbeeld niet de Zeeuwse bolus of de boterbabbelaar?

 

 

Mosselen Zeeland

Mosselen

Mossels of mosselen? Voor Zeeuwen is het “Mossels”. Zeg je Zeeland dan denk je toch meteen aan mosselen. Mosselen eten we in Zeeland hewoon mee de pan op tafel. Ongedwongen en in goed gezelschap. Heerlijk, dampende mosselen, puur natuur. Even kort koken met wat fijn gesnipperde ui en peterselie een lepeltje roomboter erin en smullen maar. Een goed glas witte wijn of een fris streekbiertje erbij. Een kleurrijk plaatje, zo’n mosselpan boordevol witte en oranje mosselen en het groen van prei en selderie. En lekker gezond!

Oesters Zeeland

Oesters

Eet je een oester, dan proef je de zee. Vers uit het zuivere water van de Oosterschelde zijn ze op zijn best. Je hebt hier keuze uit twee soorten: de Zeeuwse wilde Japanse oester (creuse) en de Zeeuwse platte oester. Wilde oesters kunnen zowel rauw als gegrild gegeten worden. Zeeuwse platte oesters hebben van nature zo'n verfijnde smaak dat het zonde is om ze onder de gril te leggen. Daarom worden ze vrijwel altijd rauw gegeten. Koel geserveerd met wat peper en een drupje citroensap zijn ze een ware delicatesse!

Kreeft Zeeland

Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft heeft deze eervolle bijnaam te danken aan zijn unieke smaak. Als er één product uit onze provincie Zeeuws DNA heeft dan is dat de Oosterscheldekreeft. Deze kreeft smaakt anders, zachter, dan de gemiddelde Europese kreeft. En komt alleen in de Zeeuwse Oosterschelde voor. Ze worden tussen 1 april en 15 juli duurzaam gevangen en alleen de mannetjes van een jaar of zeven à acht mogen worden geserveerd.

Zeekraal

Zeekraal

Op de grens tussen land en water groeit zeekraal en lamsoor. Zeegroenten als lamsoren en zeekraal worden amper nog in het wild gesneden, maar volop gekweekt. Zeekraal ziet eruit als een soort cactus zonder stekels. Het neemt actief zout op waardoor het zijn typische zilte smaak krijgt. Zeekraal heeft zoet regenwater nodig om te ontkiemen. Veel regen in het vroege voorjaar, betekent een goede oogst vanaf half mei tot half september.

Lamsoren

Lamsoren

Lamsoor, of eigenlijk zeeaster, lijkt met zijn langwerpige bladeren qua vorm op veldsla. De structuur is stevig, maar niet taai. De plant moet jong geplukt worden. Het wordt van half maart tot eind juli geoogst.

Bolussen Zeeland

De Zeeuwse bolus

Het Zeeuwse gebak dat je niet mag overslaan: de bolus, ofwel jikkemiene, stropiedroaier, koekedraoiomme of drolle. Een bolus wordt gemaakt van witbrooddeeg. Dat wordt tot een lange streng uitgerold in bruine suiker. Vervolgens wordt de streng tot een platte schijf gedraaid en die gaat de oven in. Een goede bolus plakt en je tanden moeten erin zakken zonder veel kracht te zetten. Vrijwel elke bakker in Zeeland heeft bolussen. Vraag in de plaats waar je bent aan een Zeeuw waar je de beste bolussen kunt krijgen en hij weet dat feilloos. 

Babbelaars Zeeland

Boterbabbelaar

Bij een kopje koffie of thee kreeg je vroeger een Zeeuwse boterbabbelaar (of sukerspek). De Babbelaar dankt zijn naam aan het feit dat men lang over het snoepje deed. Doordat je langer bleef zitten, bleef je langer praten, babbelen. Boter, suiker, glucosestroop, azijn en water zijn de hoofdingrediënten van de babbelaar. Op braderieën en folkloristische dagen worden babbelaars gemaakt. Ook vind je ze in veel souvenirwinkels

Sterrenrestaurant Zeeland
Foto: Restaurant Inter Scaldes

Sterrenrestaurants

Zeeland telt acht Michelin-sterrenrestaurants op maar 380.000 inwoners. Dat is verhoudingsgewijs meer dan Luxemburg, het land met de hoogste sterrendichtheid van de wereld. Ook in de bekende restaurantgids van Gault-Millau gooien veel Zeeuwse zaken hoge ogen. 

Waar het hem in zit? Zeeuwen staan bekend als harde werkers en perfectionisten. En ze groeien op tussen de schaal- en schelpdieren en andere streekproducten, die je soms zomaar in het wild kunt plukken, rapen en snijden.

Zelf oesters rapen

Zelf rapen?

In Zeeland wordt het zelf rapen en plukken van mossels, kokkels, kreukels (of krukels; alikruiken), oesters, en scheermessen steeds populairder. Het kan bijna overal, maar vraag locals naar de beste plekken. Iedereen mag per etmaal maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen consumptie verzamelen.