Oesterputten
Oesterputten

Oesters in Zeeland

Voor de oesterliefhebber heeft Zeeland een reputatie hoog te houden. We hebben hier keuze uit twee soorten: de Zeeuwse creuse (Japanse oester) en de Zeeuwse platte oester. En met name die laatste is schaars en uniek van smaak. Daarom eet je die ook rauw, met wat peper en een druppel citroensap.

Oestervisserij

De oestervisserij in Zeeland vindt alleen plaats in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. De temperatuur van het water, het zoutgehalte en het zuivere water in deze gebieden maakt ze tot ideale plaats voor de oesterkweek. De oester nestelt zich als larve op de oesterpercelen. De creuse is na 3 jaar geschikt om te eten, de platte oester heeft zo’n 5 tot 6 jaar nodig.

Oesterputten

De oesters worden opgevist met ‘korren’, dat zijn netten die over de bodem slepen. Ze worden daarna opgeslagen in de oesterputten. De beroemde oesterputten in Yerseke staan in verbinding met de Oosterschelde. De oester krijgt in de bassins de kans om zichzelf schoon te spoelen en tot rust te komen. Na een week gaan ze de verpakking in.

Oester

Zoals gezegd eet je de schaarse, exclusieve platte oester rauw. De creuse kun je ook rauw eten maar ook gegrild. Het beste kun je oester eten van oktober tot en met maart. In de andere maanden plant de oester zich voort, het ‘melken’. Het water in de schelp is dan troebel dat maakt de oester er niet lekkerder op.

Gerelateerde tags: