Recept: Babbelaars

ie Zeeland zegt, zegt roomboterbabbelaars. Heerlijke karamelachtige snoepjes waar je lekker lang op kunt zuigen. De Zeeuwse boterbabbelaar is een streekproduct. Erg geliefd bij zoetekauwen. En bij toeristen. Om die reden zijn ze dikwijls verpakt in speciale bewaarblikken. Vaak met foto's van Zeeland of Zeeuwse klederdracht erop. Met een paar eenvoudige ingrediënten, maak je verrassend eenvoudig dit Zeeuwse snoepje.

Babbelaars

Ingrediënten

(voor circa 40 snoepjes):

  • 250 g suiker
  • 5 ml water
  • 15 ml azijn
  • 15 g roomboter

Bereiding

Doe de ingrediënten in een steelpannetje en zet op middelhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is 1 keer goed doorroeren zodat het gemengd is. Hierna niet meer roeren. Laat het mengsel tot 150/160 °C komen. Heb je geen thermometer, wacht dan tot het mengsel diep bruin gekleurd is, het een soort schuimlaagje heeft en iets is ingedikt.

Giet het mengsel op bakpapier en houd het in beweging. Wanneer het taai begint te worden, maak je mooie lange dunne strengen. Snijd hier de gewenste maat snoepjes uit, en laat afkoelen. Snijd als het mengsel nog een beetje zacht is, anders gaat het niet meer.

Serveertips/suggesties
Doe de babbelaars in een vochtvrij potje. Eventueel met een schep suiker. Zo plakken ze niet aan elkaar. Zodra de babbelaars zijn afgekoeld, kan het deksel erop.