Mossel op het strand
Mosselen

Mosselen eten in Zeeland

Mosselen eten op het strand

Mosselrestaurants

Mosselen kun je overal in Zeeland eten. Mosselen eten we in Zeeland hewoon mee de pan op tafel. Ongedwongen en in goed gezelschap. Heerlijk, dampende mosselen, puur natuur. Met groenten gekookt in bier of witte wijn. Een kleurrijk plaatje, zo’n mosselpan boordevol witte en oranje mosselen en het groen van prei en selderie. En lekker gezond!

Mosselen

Mossels eten

Eten doen we ze mee onze anden en zo uit de pan. De eerste lege schelp gebruiken we als klemvork. Daarmee halen we volgende mossel uit de schelp. De lege schelpen gaan in het extra diepe deksel van de mosselpan. Of je maakt een schelpenslinger. Hewoon door alle lege schelpen in elkaar te schuiven.

Bovenaanzicht mosselen koken op het strand

Bereidingswijze

Mosselrestaurants serveren mosselen met mosselbrood, stokbrood of friet en verschillende sauzen. Lekker met een glas wijn, (mossel) bier of cider. Naast de traditioneel bereide mosselen, heeft ieder restaurant zijn eigen recepten voor bijvoorbeeld gebakken, gepaneerde of gegratineerde mosselen.

Vissersboten Vlissingen

Mosseldorpen

Yerseke en Bruinisse, Bru, zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water. Vers is ook écht vers: zo uut de zee op je bord. Ook Philippine is een mosseldorp, al is de mosselhaven lang geleden gedempt. De mosselrestaurants in het dorp serveren jaarlijks zo’n half miljoen kilo mosselen. Vijf van de patrons zijn familie van elkaar. Ze hebben dezelfde grootvader: de mosselvisser Arie Wiskerke. Elk restaurant serveert mosselen ‘op Philippiense wijze’. Dit zijn gekookte mosselen met kruiden, groente en witte wijn. 

Pan  mosselen

Mosselseizoen

Het beste eet je mosselen in het seizoen. Dat loopt van juli tot april. Vroeger waren mossels alleen verkrijgbaar als de 'r' in de maand zat. Tegenwoordig staan mosselen bijna alle jaargetijden op het menu bij restaurants. Herfst, zomer, winter, maar meestal niet in de lente.

Mosselen eten

Mosselbier en mosselwijn

Yerseke heeft zijn eigen mosselbier. Philippine kiest jaarlijks een mosselwijn. Natuurlijk kun je deze wijn bij ieder mosselrestaurant in Philippine proeven.

Gerelateerde tags:

Een paar ideeën

Toon meer