Sterrenrestaurants in Zeeland

Op de grens van zee en land doen Zeeuwse chefs bijzondere, culinaire vondsten. Zilte smaken, stoere producten en een eindeloze creativiteit. Hier wordt het menu gedicteerd door de seizoenen en het getij. Zeeuwse chefs werken het liefst met lokale producten. Logisch. Waarom verder kijken als het dichtbij zo goed, zo lekker en zo vers is? Dat ze hiermee hoge ogen gooien, sterkt onze Zeeuwse trots.

Per inwoner heeft Zeeland de meeste sterrenrestaurants van Nederland. Das natuurlijk nie voe niks. Alleen restaurants die uitblinken met een zeer goede keuken en een correcte bediening, ontvangen een Michelin ster. De ster geldt als de belangrijkste, vaak felbegeerde, graadmeter voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant. Naast zeven Zeeuwse sterrenrestaurants, hebben enkele restaurants een Bib Gourmand. Met deze kwalificatie toont Michelin dat gastronomisch dineren niet duur hoeft te zijn.

Credits: Pieter d'Hoop

De Kromme Watergang

Wie De Kromme Watergang in Slijkplaat nadert, ziet links het gerestaureerde schoolgebouw waarin het sterrenrestaurant is gevestigd. Rechts ligt De Zilte Hof. Deze proef- en showtuin speelt een belangrijke rol in de keuken van Edwin Vinke. Circa 260 gewassen zorgen voor een explosie van geuren, kleuren en smaak. De keuken combineert aardse en zilte smaken met een eindeloze dosis lef en creativiteit.

Restaurant Inter Scaldes by HungryforMore
Credits: Hungryformore-mag.com

Inter Scaldes

Gelegen tussen de Westerschelde en Oosterschelde vormt de keuken van Inter Scaldes het podium voor de nuchtere sterrenchef Jannis Brevet. In zijn keuken streeft hij naar een optimale balans tussen de rijkdom van de Zeeuwse wateren en de smaken die de Bevelandse polders hem bieden.

’t Vlasbloemeken

In Koewacht, op slechts enkele meters van de grens met Vlaanderen, kookt Eric van Bochove met pure producten. Al het lekkers van zee, vee en veld, zoals hij zelf zegt. Zeeland heeft zoveel te bieden. Het van ver halen is niet nodig. Het restaurant staat bekend om zijn persoonlijke aanpak en gezellige ambiance. In de zomer staan de tafels mooi gedekt rond de vijver in de binnentuin.

Katse Veer

Katseveer

Het markante pand aan de Oosterschelde was het wachtlokaal voor het veer voordat het een restaurant werd. Hoog op de dijk heb je een weids uitzicht over land, water en het kleine strand van Katseveer. Dit uitzicht wil Rutger van der Weel overbrengen op het bord. Hij kookt met passie in restaurant Katseveer. Op de kaart staan uitgebalanceerde gerechten met veel vis en regionale producten.

Spetters

Naast de veerhaven, handelshaven en vissershaven, heeft Breskens een moderne jachthaven. Restaurant Spetters biedt een fraai uitzicht over deze jachthaven en de Westerschelde. Laurent Smallegange werkt graag met streekproducten zoals vis en schelpdieren uit de Noordzee. Daaraan voegt hij smaken toe van over de hele wereld. Aan de havenzijde, naast Spetters, vind je Eb&Food. Hier kun je, in een meer ongedwongen sfeer, kennismaken met de smaken van Spetters.

Pure C

Pure C is uitzonderlijk gelegen op de duinen van Cadzand-Bad. Het restaurant biedt daardoor een schitterend uitzicht over zee, strand en duinen. Met zijn unieke stijl drukt topkok Sergio Herman onmiskenbaar zijn stempel op het trendy ingerichte restaurant. Chef-kok Syrco Bakker was jaren zijn rechterhand in de keuken van Oud Sluis. In Cadzand weet Syrco zijn gasten steeds te verrassen met verfijnde en vernieuwende creaties.

AIRrepublic ©Pieter D'Hoop
Credits: Pieter d'Hoop

AIRrepublic

AIRrepublic is een laagdrempelige brasserie van Sergio Herman in de jachthaven van Cadzand, met uitzicht op de zee en de haven.

In dit restaurant draait het om eenvoudige bereidingen van Zeeuwse producten waarbij een hoofdrol is weggelegd voor vis en schaal- en schelpdieren. De focus ligt daarbij op de klassieke keuken en Sergio’s roots. Chef Alex Buiten werkt al langer samen met Sergio Herman. Hij kookte vijf jaar bij Pure C.

Gerelateerde tags:

Een paar ideeën