Uit eten op z’n Zeeuws

In Zeeland is zoveel te beleven. Echt voor ieder wat wils. Voor de rustzoeker, de badgast, de fietser, de lekkerbek en de jonge hasten. Overal vind je restaurants van je gading. De variatie aan mogelijkheden is enorm. Van het strand tot aan de polder en van op de dijk tot buitendijks. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet: Tien culinaire tips. Hiermee beleef je Zeeland op een unieke manier.

Strand

Wie Zeeland aandoet, moet minimaal één keer op het strand eten. Heerlijk ontspannen eten met uitzicht op zee, het strand en de duinen. Bijvoorbeeld Beachclub Perry’s, aan de voet van de Brouwersdam of de Dam in Vrouwenpolder. Panta Rhei in Vlissingen heeft op zondag ook nog live muziek erbij. Strandpaviljoen Breskens aan Zee werd afgelopen jaar door onze Zuiderburen als beste van Nederland uitgeroepen in een verkiezing van Strand Nederland.

Haven

Een land in zee kent vele havens. Zittend aan de rand van de steiger, uitzicht over de boten. In- en uitvarende schepen, mensen die een wandeling langs de haven maken. Er is altijd wel iets te zien. In Brouwershaven zit je in de meeste restaurants eerste rang met uitzicht over de haven. De passantenhaven van Zierikzee is niet alleen een genot voor watersporters. Café De Gekroonde Suikerbiet is volgens Misset Horeca het beste café van Zeeland. Restaurant De Zeemeeuw ligt aan de buitenhaven van Stellendam. De visgerechten hier komen bij wijze van spreken rechtstreeks van de vissersboot op je bord.

Vissersdorp

Vissersdorpen zijn er volop in Zeeland. Sommigen met internationale allure zoals Yerseke, Philippine en Bruinisse. Breng ook eens een bezoek aan Colijnsplaat. Bij restaurant De Schelde lijkt de tijd stil te staan. De visafslag bevindt zich op 500 meter. Hier ben je verzekerd van dagverse vis, zoals paling, tong en tarbot. Dat geldt ook voor vissersdorp Breskens, de vismijn hier staat garant voor dagverse producten uit zee.

Eten bij de boer

Zeeland kent een uitgebreide agrarische cultuur. Het zijn allang niet meer alleen erpels, peeën en juun die in de Zeeuwse polders groeien. Bij Mariahoeve kun je tijdens een lunch of een barbecue de specialiteiten van het Zeeuwse land proeven. Doe ook meteen een excursie en leer alles over het telen van zilte groenten. De Schouwse Hoeve in Burgh-Haamstede is een eeuwenoude hofstede. Het aanbod is divers en de ingrediënten bestaan bijna uitsluitend uit streekproducten. Bij de Baeckermat in Westdorpe worden alle gerechten gemaakt met producten uit de eigen boerderijwinkel.

Haven

Historisch centrum

Tholen heeft een historische stadskern. Deze is nog steeds grotendeels omringd door wallen en vesten. De stadskern wordt daarnaast gedeeltelijk begrensd door een haven. Restaurant Hof van Holland is een visrestaurant waar de eigenaresse zelf nog de lekkerste gerechten bereidt.

Sterren

Polder

Zeeland telt zeven sterrenrestaurants. Veel liggen aan of dichtbij het water. Inter Scaldes ligt in de polder, letterlijk tussen twee Scheldes in. In dit tweesterren restaurant kookt Jannis Brevet met de rijkdommen uit de Zeeuwse wateren en de smaken die de Bevelandse polders hem bieden.

Buitendijks

Dijken beschermen de Zeeuwen tegen het water. We gaan er respectvol mee om. Wonen, werken, leven en recreëren doen we veilig achter de dijken. Op sommige plaatsen ‘tarten we het lot’ en gaan we buitendijks. Zoals op de meest westelijke punt van Walcheren, op de imponerende Westkappelse Zeedijk. Restaurant Dijkpaviljoen De Westkaap ligt op een paar meter afstand van de Noordzee. Hier eten is elke dag fascinerend. Geniet van een hevige storm, passerende zeeschepen of een schitterende zonsondergang.

Op de dijk

Natuurlijk, strandpaviljoenen hebben we volop. Maar, niet aan alle Zeeuwse kustlijnen vind je duinen en stranden. Soms zijn er stoere, sterke dijken. Her en der staat een dijkpaviljoen. Zoals dijkpaviljoen 't Schor in de haven van Paal. Deze haven ligt aan de rand van het prachtige natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’. Hier beleef, voel en proef je wat Oost-Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft. Dat zijn in ieder geval prachtige vergezichten, een verrassende natuur en een Bourgondische inslag.

Aan het meer

Naast de Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee telt Zeeland enkele meren. Hier vind je watersporters, badgasten en leuke dorpen. Werelds aan het Water aan het Grevelingenmeer in Ouddorp biedt je een beleving van internationale allure. Het is een prachtige stek om te genieten. Met vrienden of familie. Op het terras of op een loungebed op het privéstrand. Laat je inspireren door de verleidelijke gerechten, de leuke mensen en de heerlijke muziek.

Duinen

In de duinen

In de duinen van Cadzand ligt Pure C. Een restaurant van Sergio Herman, waar chef-kok Syrco Bakker de scepter zwaait. Eén Michelin ster heeft het restaurant. Pure C is een ode aan Zeeland, de wereld en het leven. Uitdagende cocktails, betoverend eten, geweldige wijnen en een prachtig vergezicht over de zee.