Uitkijktoren de Zuidkaap Schouwen-Duiveland fotocredits Nationaal Park Oosterschelde

Fietsknooppunten in Zeeland

Fietsen Sluis

Het Fietsnetwerk Zeeland heeft een eigen naam: FIKS. Het laat op een uitdagende manier de provincie zien. Je kunt buitendijks fietsen, met uitzicht over het water. Of je kiest voor een windluwe route, dicht achter de dijk. Daarnaast voeren de routes natuurlijk ook langs de dorpen en steden in Zeeland. FIKS is zo opgezet dat je zelf kunt bepalen hoe lang je op de fiets wilt zitten. Of plan je route via de routeplanner

Knooppunt nummer

Nummer

Elk knooppunt van FIKS heeft een nummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen fietstocht uit aan de hand van de knooppunten. Onthoud de knooppuntnummers, schrijf ze op een papiertje of noteer ze op een speciaal fietslabel en je kunt op pad. De aanduidingen op de borden onderweg doen de rest. Je kunt ook een kant en klare fietsroute kopen bij één van de VVV-Inspiratiepunten of vind een route in de Zeeland App. Zo kun je online je route volgen.

Bord

Borden

Op alle FIKS wegen en paden kom je witte borden met groene bedrukking tegen. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan borden met daarop een richtingspijl en het nummer van het knooppunt waar je naartoe fietst. Het FIKS is dubbelzijdig bewegwijzerd, het maakt dus niet uit of je de route rechts- of linksom fietst.

Kaarten

FIKS Zeeland staat op drie kaarten vermeld:

  • Zeeland Noord: fietsen op Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland
  • Zeeland Midden: fietsen op Walcheren, de Bevelanden en Tholen
  • Zeeland Zuid: fietsen in Zeeuws-Vlaanderen

Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV-Inspiratiepunten en in de webshop.

Fietsen dijk Westkapelle

Wind

In Zeeland heb je op een aantal plaatsen de keuze of je "in de wind" of "uit de wind" wilt fietsen. Dit staat op de borden aangegeven met een windvaan. "In de wind" loopt de route langs een buitendijks fietspad en "uit de wind" fiets je in de luwte van de dijk. Daarnaast hebben we een aantal themaroutes voor je uitgestippeld die je in de Inspiratiepunten of webshop kunt kopen.

Beschadigd bord

Routebureau VVV Zeeland draagt zorg voor FIKS en is onderdeel van VVV Zeeland. Ondanks continue controles kan het zijn dat je toch een gebrek tegenkomt. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering direct op het meldpunt van Routebureau Zeeland. Zo houden we al onze routes up to date en toegankelijk.

Fietsen in Zeeland

Zeeland is benoemd tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform. Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie. De kwaliteit van het fietsknooppuntensysteem, het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele Fietscafés langs de routes zijn daarbij doorslaggevend.   

Gerelateerde tags: