Over deze route

Keetie van Oosten-Hage behoorde tot de wereldtop van het dameswielrennen. Ze domineerde niet alleen op de weg, maar excelleerde ook op de baan. Deze route (87 km) loopt over de geboortegrond van de wielervrouw: het Zeeuwse eiland Tholen.

Op de baan werd Van Oosten-Hage vier keer wereldkampioen. Ook op de weg veroverde ze twee wereldtitels. In 1978 besloot ze dat er nog één trofee ontbrak: het werelduurrecord. Toen ze ook dat verbroken had, zette ze een punt achter haar carrière.

Net buiten het dorp Sint Maartensdijk, vind je het geboortehuis van Keetie. Via de noordwestkant van Tholen fiets je naar Sint-Philipsland (Flipland voor de Zeeuwen). Langs de Oosterschelde pak je een paar flinke buitendijkse stukken mee.

Routeinformatie

Deze wielerroute is bewegwijzerd, je fietst met de klok mee. Routeverkortingen (31 km en 56 km) staan duidelijk aangegeven op de kaart en de borden onderweg. Het start- of eindpunt bepaal je zelf.

Beschrijving

SINT-MAARTENSDIJK
Voordat Sint-Maartensdijk werd gesticht, was er het plaatsje Haestinge. Maar al in de Middeleeuwen ontstond Sint-Maartensdijk. In 1491 kreeg de plaats haar stadsrechten. In het centrum van Sint-Maartensdijk vind je aan de Markt een prachtig historisch stadhuis uit 1628. Tegenwoordig fungeert het als hotel: een prima uitvalsbasis voor een fietsweekend. Ook vind je hier vlak buiten het dorp het geboortehuis van Keetie van Oosten-Hage aan de Provinciale Weg 5.

BUITENDIJKS LANGS HET SLAAK
De verbinding tussen de Oosterschelde en de Grevelingen en het Volkerak bestaat uit veel verschillende stukken met elk hun eigen naam. Aan de noord-westkant van Tholen fiets je langs het Slaak (verderop liggen o.a. het Mastgat en het Zijpe).

SINT-PHILIPSLAND
Sint-Philipsland (Flipland voor Zeeuwen) is een vrij jong eiland. Het werd in 1478 ingepolderd door Anna van Bourgondië (een buitenechtelijke dochter van Philips van Bourgondië). Het eiland heeft maar drie verschillende plaatsen. Naast het dorp Sint-Philipsland vind je hier tussen de grote, strakke, polders ook nog Anna Jacobapolder en het gehucht De Sluis.

BUITENDIJKS LANGS HET ZIJPE
Ook op Sint-Philipsland fiets je een stuk buitendijks. Je kijkt daarbij uit over het Zijpe en de kust van Schouwen-Duiveland. Vroeger was het veer over het Zijpe een essentiële verbinding. Nu vaart er in de zomermaanden een pontje voor fietsers en voetgangers. Als wielrenner laat je je natuurlijk niet verleiden tot zo’n gemakkelijke oversteek. Dankzij de dammen van de Deltawerken zijn de eilanden tegenwoordig aan elkaar verbonden. En die zijn prima befietsbaar!

THOLEN
Vanaf de 12e eeuw werden er verschillende eilandjes bedijkt die later samen Tholen zouden vormen. Je kunt op Tholen goed zien dat het hele eiland is ingepolderd. Overal (ook ver van de kust) kom je dijken tegen die het land erachter droog moesten houden.

BUITENDIJKS LANGS DE OOSTERSCHELDE
Ook de Oosterschelde pak je nog een aardig stuk buitendijks mee. Je kijkt uit op de Oesterdam, het water en Zuid-Beveland. De Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland en is een bron van voedsel voor de zilte en proteïnerijke Zeeuwse keuken. Een prima bodem om op te fietsen!