Over deze locatie

De Schakerloopolder ligt ten zuiden van de stad Tholen. Het is een voor Zeeuwse begrippen oud gebied van voor 1200, en nauwelijks geïnundeerd. Het buurtschap – Het Oudeland – vroeger een dorp, ligt in deze polder.

Vroeg in de 17e eeuw liet Johan Vermuyden, burgemeester van de stad Tholen, in het zuidoosten van de Schakerloopolder een magnifieke boerderij neerzetten – geheel uit steen opgetrokken, zelfs de schuur.

Het huis was meer patriciërswoning dan boerenhuis. Als het stadse leven de familie Vermuyden te druk en te woelig werd, trok het gezin zich terug in de weidse polder op de boerenbuitenplaats. Het geheel was omgeven door grachten en voorzien van een keur aan tuinen en een boomgaard. Toen Johannes oud was, trok hij zich helemaal terug op de hoeve, en ging schrijven – voornamelijk stichtelijke pennenvruchten. Na zijn dood erfde zoals gebruikelijk zijn zoon Bartholomeus de hoeve met alle gronden. Bartholomeus was militair. Deze laatste Vermuyden (Vermue op z’n Zeeuws) was getrouwd met mejuffrouw Catharina Ketting. Ze overleefde hem en lange tijd werd de boerderij ook ‘de Kettinghoeve’ genoemd, gelegen aan de Kettingdijk.

De Vermuydens -  althans deze tak – stierven uit, en begin 18e eeuw duikt de naam Bierens op. De afstammelingen van deze naam wonen er nog. Helemaal in het oosten van de Schakerloopolder, tegen de dijk van de Strijenpolder, ligt de boerderij als een verscholen juweel. Eén van de mooiste Zeeuwse herenboerderijen, een vroege parel uit de 17e eeuw en nog steeds een goed onderhouden sieraad in het Zeeuwse landschap.  

Contactgegevens & Openingstijden

Openingstijden

Contactgegevens

Kettingdijk 5
Tholen


Bekijk route