Zonsondergang Domburg

Land in zee

Zonsondergang Domburg

Land in zee

Met de kop in de wind, op de fiets, wandelend of met je kite. Ontdek Zeeland op je eigen manier. Het water is nooit ver weg en we hebben de meeste zonuren. Een aangename zeebries maakt de zomers zwoel en de winters zacht. Honderden kilometers van kronkelende kust zorgen voor een ‘buutehewone’ ervaring.

Dit land in zee heeft in totaal 650 kilometer aan kust. De vele stranden hier zijn niet alleen mooi maar bij velen wappert ook de Blauwe Vlag. Ze zijn schoon en veilig. De duinen aan de Walcherse kust behoren tot de hoogste van Nederland. Daarachter uitgestrekte polders en landwegen. Ontdek de grens tussen land en water op de fiets. Buitendijks fietsen met het zicht op zee geeft een unieke ervaring.

Zoek de luwte op in het Zeeuwse achterland. De bloemendijken in de Zak van Zuid Beveland zijn het mooist in de lente en begin zomer. Zoek een route uit die je brengt naar verborgen dorpen als Nisse. Daar vind je nog elementen die herinneren aan vervlogen tijden, zoals de ‘vaete’. Ga met een gids door Het Verdronken Land van Saeftinghe. Het grootste schorrengebied van Europa.

De hoofdstad van Zeeland is Middelburg en heeft per vierkante meter meer monumenten dan Amsterdam. In Ganzenstad Goes vind je nog winkels met eigen merken naast de bekende giganten. In het Zeeuws-Vlaamse ‘Slûûs’ kun je winkelen in Bourgondische sferen.

De acht Michelin sterrenrestaurants bewijzen het culinaire niveau van Zeeland. Maar voor een bak Zeeuwse mossels kun je ook bij Neeltje Jans terecht. Daar ligt ook Deltapark Neeltje Jans, waar je alles over de Deltawerken kunt lezen, zien en ervaren. Hoogtepunt is een bezoek aan de Oosterscheldekering. De kering wordt niet voor niets ook wel het achtste wereldwonder genoemd.

De Brouwersdam op Schouwen-Duiveland dankt zijn roem tegenwoordig deels aan muziekfestival Concert at Sea. De Zeeuwse band Bløf is de grondlegger van dit feest, dat elk jaar tienduizenden festivalgangers trekt. Veel zeilers gooien tijdens dit festival, hun boot voor anker in de Grevelingen.

Doe ma hewoon, dan doe je à hek henoeg’. Vermaak kan hier dan ook simpel zijn. Een paard, een lans en een ring aan een touw. De volkssport ringrijden zie je in het voorjaar en zomer op Walcheren. Het krulbollen in Zeeuws-Vlaanderen staat zelfs op de lijst van Nationaal Erfgoed.

De onverstoorbare eenvoud van het Zeeuwse platteland vind je ook terug in de streekmusea. De Meestoof in Sint Annaland geeft ook een indruk van de meekrapteelt. Een groot deel van de Zeeuwse geschiedenis en cultuur heeft ook met de zee te maken. Zeehelden als Michiel de Ruyter en Frans Naerebout vind je in het MuZeeum in Vlissingen. Hun standbeelden op de boulevard, kijken uit over de Westerschelde.

Er is teveel te zien, teveel te doen. ‘Ier mot je hewoon een stuitje bluuven’. In slaap vallen bij het ruisen van de zee en de duinen als achtertuin. Of logeren bij de boer. Als je speciale zorg nodig hebt kun je aan Résidence Oud-Bommenede denken of één van de andere rolstoelvriendelijke accommodaties. Veel zorgaccommodaties hebben een team van zorgspecialisten voor je klaar staan.

De medewerkers van onze VVV-inspiratiepunten kennen hun omgeving. Ze staan voor je klaar om je een onvergetelijke vakantie in Zeeland te bezorgen.

 

Lees verder