Zeeland culinair

Oosterscheldekreeft

Zeeland culinair

De Zeeuwse keuken is eerlijk en direct uit zee. Mossels kun je hier bijna het hele jaar krijgen. De Oosterscheldekreeft is tussen begin april en half juli op z’n best. Veel gerechten gaan mooi samen met een Zeeuwse wijn. Of een stevig Zeeuws bier. Voor het zoet na de maaltijd is er een boterbabbelaar bie d’n koffie en een bol Zeeuws bolusijs.

Zeeland heeft veel talent in de keuken. We hebben per hoofd van de bevolking de meeste sterrenrestaurants in heel Nederland. Uit eten gaan is hier een beleving waarbij de chefs zoveel mogelijk Zeeuwse producten gebruiken.

Die verbinding met land en zee vind je overal terug. Ook in een bak kibbeling ‘an d’n Wasschappelse diek’. Maar ook op het terras van een strandpaviljoen, eten met zicht op zee.

De mossel, de Oosterscheldekreeft, de oester. De zeevruchten zijn wereldberoemd in eigen provincie. Ook de krukel en de kokkel vind je hier. Je kunt ze zelf rapen, hewoon langs d’n diek. Of bezoek de oesterputten in Yerseke. Na een rondleiding, slurp je er zo een creuse of platte Zeeuwse naar binnen.

Zeeuwse zilte zeekraal en lamsoor. De zeegroenten die van zichzelf al een zilte smaak hebben door de Zeeuwse wateren waarin ze groeien. Vers uit de zee, op je bord. Onmisbaar bij een visgerecht. Wat dacht je van geblancheerde zeekraal met een gesnipperde ui?

Snoepen op z’n Zeeuws doe je met de Zeeuwse knop. De knop is de laatste jaren een symbool geworden. We hebben hem in dropvorm, chocolade, maar ook als bakvorm. Om zelf een Zeeuwse knop cake in te bakken. Met meel van de Zeeuwse molenaar natuurlijk.

Het Zeeuwse klimaat zorgt ervoor dat we hier prima druiven kunnen telen. Daar worden Zeeuwse wijnen van gemaakt. De Kleine Schorre op Schouwen-Duiveland maakt wijnen die goed smaken bij zilte gerechten. Op Zuid-Beveland wordt een meer fruitige wijn gemaakt, meestal van zwarte bessen. Je kunt die wijnen meestal direct bij de wijngaard kopen. Of stop een keer bij een boerderijwinkel.

Net als de Zeeuw zelf, is zijn bier stoer en trots. Zeeland kent veel thuisbrouwers en een aantal brouwerijen. Brouwerij Vermeersen in Hulst bestaat al sinds 1821 en brouwt met ingrediënten zoals Zeeuwse gerst. Maar ook voor een bierfestival moet je in Zeeland zijn. Bijvoorbeeld het Middelburgs Abdij Bier Festival of het Bockbierfestival in Wissenkerke. En de Zeeuwse mossel eet je natuurlijk met een echt mosselbier erbij.

Lees verder

Speciaal voor jou

Zeeland culinair

Laat je inspireren