Strandplezier Domburg

Tien redenen om naar Zeeland te komen

Zeeland, een land in zee. We hebben hier in totaal 650 kilometer aan kustlijn, het water is overal dichtbij. De rust, de ruimte, je komt hier tot jezelf. Dat zijn nog maar een paar redenen om naar Zeeland te komen.

Wandelen op strandpalen Oostkapelle

Meeste zon en schoonste stranden

De stranden in Zeeland staan bekend als veilig en schoon. Op veel duinovergangen wappert dan ook een Blauwe Vlag. Maar wist je ook dat Zeeland vaak de meeste zonuren heeft? Door de ligging aan open zee, zijn hier bijna nooit stapelwolken. Dus de zon heeft vrij spel. Ook de verscheidenheid aan stranden is hier groot. Weidse stranden met veel ruimte tot kleine, intieme stranden aan bijzondere baaien.

Strand Walcheren

De zee is altijd dichtbij

De zee in de naam Zeeland is niet voor niets. Het land ligt ook letterlijk in zee. De landtongen liggen in de Noordzee. De zeearmen Ooster- en de Westerschelde reiken tot diep in het Zeeuwse landschap. Je voelt je hier verbonden met de zee, net als de Zeeuwen zelf. We doen hier dan ook veel op en aan het water. Van watersporten tot slapen op het strand

Slaapstrandhuisjes Dishoek

Slapen op het strand

Dat slapen op het strand is een beleving die je niet snel vergeet. Overal in Zeeland staan strandslaaphuisjes. Uitzicht op zee, de duinen als achtertuin. ‘s Ochtends wakker worden en meteen met je voeten in het zand. Tot zonsondergang in je strandstoel hangen en niet naar huis hoeven. Sterker nog: je trekt een fles wijn open en geniet van de zonsondergang voor je eigen huis op het strand.

Zeevruchten

Eten uit de zee

Mosselen, oesters en onze eigen Oosterscheldekreeft. Je kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben. De vele visrestaurants in Zeeland hebben ze allemaal op het menu staan. Vers uit zee, zo op je bord. De unieke Oosterscheldekreeft vind je alleen hier. Het schaaldier heeft een uniek DNA omdat het afgezonderd in de Oosterschelde leeft. De smaak is zachter, dat proef je nergens anders dan in Zeeland.

Nationaal Park Oosterschelde

Het Nationaal Park Oosterschelde is geen park met hekken er omheen. Het ligt in en om het water, de Oosterschelde. Met een rondvaartboot kun je hier op safari. Om zeehonden te spotten of de bruinvissen die hier leven. Bij laag water zie je de zeehonden op de zandbanken liggen in de zon. De bruinvis moet je harder voor werken: de walvisachtige laat alleen zijn rugvin zien als hij voorbij zwemt.

Panoramaroute Zeeuws-Vlaanderen

In of uit de wind fietsen

Op de fiets ontdek je Zeeland van een andere kant, namelijk van de zeekant. Verschillende fietspaden liggen hier buitendijks. Met je neus in de frisse zeewind en uitzicht over het water. Je ziet de schorren en slikken aan je voorbij trekken terwijl je nog eens aanzet op de pedalen. We hebben hier ook fietsroutes die in de wind of juist in de luwte liggen. Let op het windvaantje op het routebord.

Innovatieve Deltawerken

Een van de indrukwekkendste waterweringen van alle Deltawerken ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De pijlers en schuiven kunnen dicht bij een extreem hoog waterpeil. Je kunt met een gids de kering bezoeken en in zo’n pijler kijken. De Deltawerken zijn na de Watersnoodramp in 1953 gebouwd, zodat een ramp als deze nooit meer kon gebeuren.

Funshopping Sluis

Pittoresk funshoppen

De monumentale steden zoals Zierikzee en Middelburg herinneren aan de hoogtijdagen van Zeeland. Statige herenhuizen, oude pakhuizen en monumenten uit vervlogen tijden laten het rijke verleden zien. Tegenwoordig kun je hier ook prima shoppen. Je vindt er naast het aanbod van grotere ketens, ook exclusieve winkels.

Waterontspanning en watersport

De Zeeuwse Delta is het meest diverse en uitgestrekte watersportgebied van Noordwest Europa. Je kunt hier zeilen of avontuurlijk met een zeekajak langs de Noordzeekust peddelen. Of met een sloep het Veerse Meer op en aanmeren op een van de vele eilanden. Met een kust van 650 kilometer is er altijd wel een stuk strand te vinden waar de wind gunstig staat om te kiten of te surfen