Mosselen in look

Gerecht van Michel van Hofwegen

Mosselen in look, dat is het recept dat chefkok Michel van Hofwegen vandaag toelicht. ''Verse mosselen vind je haast overal in de wereld. Maar geen mossel is zo geliefd als de Zeeuwse mossel. Door zijn kenmerkende smaak, het verblijf in de Oosterschelde en de wijze van verwerken die uniek is in de wereld, heeft de Zeeuwse mossel wereldwijd faam verkregen. ''

INGREDIËNTEN

  • 3 kg mossels
  • 0,3 ltr crème fraiche 
  • 6 teentjes knoflook 
  • Bosje bieslook 
  • 200 gr spekreepjes 
  • Peper en zout 
  • 250gr mosselgroente (prei ui knolselderie in kleine reepjes) 
  • 2 dl witte wijn

BEREIDING

  1. Doe de reepjes spek in de koekenpan en zet deze heel even aan, voeg vervolgens de geperste knoflook erbij, dan de pan van het fornuis afhalen en laten afkoelen.
  2. Snij vervolgens de bieslook lekker fijn.
  3. Meng het spek met de crème fraiche en voeg de bieslook erbij, en breng dit vervolgens op smaak met subtiele snufjes peper en zout.
  4. Controleer dan de mosselen of ze goed schoon zijn, even lekker afspoelen onder de kraan,
  5. als er veel pokken op zitten, deze verwijderen met een scherp mesje en controleer gelijk of er kapotte mossels tussen zitten, verwijder deze natuurlijk ook!
  6. Schep de mosselen in de pan, voeg de groente, de witte wijn en het voorbereide crème fraîche-mengsel erbij. 6. Desgewenst nog wat naar eigen smaak nog wat gemalen peper toevoegen.
  7. Zet de mossels op hoog vuur en laat ze lekker aan de kook komen, schudt ze om en nog 1 keer aan de kook brengen. 
  8. Dan nog eens opschudden, controleren of de schelpen mooi open zijn en smullen maar!

Serveertip, verse frietjes, donker brood en een gemengde frisse salade.