Zeeuwse natuur

Natuurgebied De Braakman

Zeeuws landschap

Het getij vormde de Zeeuwse eilanden en de mens vulde het landschap verder in. Overal in Zeeland zie je sporen in het landschap die duidelijk maken dat dit niet vanzelf ging. Kreken en welen die soms zomaar in het landschap opduiken zijn een levende herinnering aan oude dijkdoorbraken. De Braakman (Noord en Zuid) in Zeeuws-Vlaanderen is hier een goed voorbeeld van. Ook de grillige vorm van de Oosterschelde - kust van Noord-Beveland, met haar inlagen en slikken, is ontstaan door dijkdoorbraken.

Ontdektips

(Bijna) alle verschillende landschapstypes van Zeeland in één middag zien? Dat kan!

  1. In de landschapstuin van Terra Maris, waar deze op 2,5 ha. nagebootst zijn.
  2. Natuurgebied het Zwin ligt voor het grootste deel op Belgisch grondgebied. Op de paden in het duingebied kun je heerlijk wandelen. Daarna is een pauze bij een strandpaviljoen, met zicht op het Zwin, een aanrader!
  3. Zand, wind en water. Een typischer Zeeuws natuurgebied dan Neeltje Jans is er niet. Ga er lekker uitwaaien onder het gekrijs van de zeemeeuwen.

Natuurgids

De Zeeuwse natuur met gids

Je kunt uren dwalen door de prachtige natuurgebieden van Zeeland! Genieten van strand en duin bij de Kwade Hoek, haaientanden zoeken in het Zwin, vogels kijken bij de Prunje of het Bokkegat, duinen beklimmen bij Boswachterij Wester- schouwen of  de wulps bloeiende rododendrons in de Manteling bewonderen. Nog leuker is om deze gebieden met een gids te verkennen. De gidsen vertellen je alles over de planten en dieren die je onderweg ziet en zo komt de natuur nóg meer tot leven. Tip: zo'n excursie is ook heel leuk voor kinderen. Wie wil er nou niet op pad met de boswachter?

Ontdek de Zeeuwse natuurgebieden

De Voordelta

De Voordelta is het gebied voor de kust van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden. Het is het geheel van de ondiepe zee, de droogvallende zandplaten, de slikken en de stranden. Het is ruim 90 duizend hectare groot. De Voordelta is eigenlijk een enorme rivierdelta: de Maas, de Rijn en de Schelde vertakken zich hier voordat ze de Noordzee bereiken. Het is een rijk ecosysteem waar enorme aantallen dieren voorkomen. Er leven maar liefst 36 bijzondere en beschermde diersoorten.

Bekijk Voordelta video's

Natuurorganisaties in Zeeland