Thuis in Zeeland...

De in Yerseke geboren en getogen Johnny Hoogerland heeft inmiddels een profcarrière opgebouwd als renner bij Vacansoleil. Hij droomt van een debuut in de Tour de France of de Giro d’Italia , die komend seizoen zijn eigen provincie doorkruisen. Zijn Zeeuwse nuchterheid zal hij ongetwijfeld nog hard nodig hebben:  ,,Ik wil met beide benen op de grond blijven staan.’’Je bent afkomstig uit Yerseke, hoe werd je talent ontdekt?
“Ik zat eerst op voetbal, bij VV Yerseke, maar omdat mijn vader voor zijn skeelersport veel fietste ben ik er zo’n beetje ingerold. Ik fiets vanaf mijn achtste jaar en toen ik tien was reed ik mijn eerste wedstrijd. In mijn periode als jeugdrenner(10-15 jaar) won ik de ene na de andere wedstrijd, 50 in totaal. Op mijn 18e won ik de ronde van Vlaanderen voor junioren, dat was een absoluut hoogtepunt.”

Wat is Zeeland voor jou?
“Zeeland is en zal altijd mijn thuis blijven. Ik ben iemand die graag zoveel mogelijk van de wereld wil zien, maar Zeeland is gewoon mijn thuis en zo voelt het ook altijd als ik de provincie weer inrijd.”

Fiets je nog wel eens door Zeeland?
“Ik heb de afgelopen tijd nauwelijks in Zeeland gefietst, omdat ik buitenom de wedstrijden rust nam of weg was. Maar als ik vanuit Yerseke ga fietsen, rij ik graag langs de Westerscheldedijk naar Borssele, vervolgens over Walcheren en dan via Schouwen-Duiveland of Noord-Beveland weer terug naar Yerseke. Dan registreert de teller ongeveer 150 tot 180 kilometer.”

Is het goed fietsen in Zeeland?
“In Zeeland heb je echt de ruimte. De enorme polders waar je geen rekening hoeft te houden met stoplichten of gevaarlijke kruisingen…daardoor kun je heel ontspannend genieten. En genieten doe je, want het landschap is mooi. Een rondje Walcheren of de Zak van Zuid-Beveland is zeker aan te bevelen in de zomer!”

Wat is wat jou betreft het mooiste plekje van de provincie?
“De haven van Yerseke! De zoute zee die je dan ruikt… Als ik een tijdje weg ben geweest, is dat een onbeschrijfelijk fijn thuisgevoel…”

Dus je moet wel van mosselen houden?
“Ja, waarom ook niet? Mosselen en oesters zijn heerlijk. Ze zijn nog gezond ook, dus geen enkel probleem. Mijn vader kan ze erg goed koken dus ik eet  ze vaak bij hem.’’

Als jij in Zeeland bent en je zit niet op je fiets; waar hang je dan uit?
“Dan zit ik bijna altijd thuis. Als ik uit een wedstrijd kom, heb ik weinig behoefte aan iets anders en wil ik gewoon lekker op de bank hangen. Op de Markt in Goes drink ik met vrienden wel eens een bak koffie…Ja ik weet het, dat klinkt saai, maar ik krijg er ook heel veel voor terug.”

Heb je veel trouwe supporters in Zeeland?
“Ik heb er veel fans bij gekregen het afgelopen jaar en dat vind ik enorm leuk. Vaak geven zij net dat duwtje in de rug, dat je nodig hebt om het allemaal vol te houden. Voor de rest zijn mijn vader, Peter Hoondert, mental coach Marco Hoogerland en Osteopaat Rene Zweedijk onmisbaar voor mij.’’