Zeeuwse Specialiteiten

De smaak van het zilte water en het boerenland komt nergens beter tot zijn recht dan dichtbij deze elementen zelf. Aan het water je broodje eten en de fles ontkurken. Eerlijk en puur. Vul een picknickmand met de vruchten van land en zee en geniet!

Zeeuwse streekproducten

Proef de seizoenen

Dankzij het Zeeuwse klimaat worden hier ook heerlijke wijnen gemaakt. Een aantal van die wijngaarden zijn open voor bezoek, net als veel boerderijen. Zeeland heeft een groot aantal boerderijwinkels waar je direct bij de producent koopt. Kaas, jam, fruit, groente en meer.

 

Fruit plukken

Culinaire ontdekkingstocht

Overal in Zeeland zit je dicht bij wat er op je bordje komt. Je culinaire ontdekkingstocht van Zeeland hoeft zich niet tot restaurant of café te beperken. Maak in het voorjaar een fietstocht over de dijkjes van Zuid-Beveland wanneer de fruitbomen in bloei staan. Ontdek al snorkelend in de Grevelingen dat vis niet alleen lekker maar ook heel mooi is. Of duik in de Oosterschelde om de unieke Oosterscheldekreeft in zijn natuurlijke habitat te zien. En vooruit, als je in Zeeland bent, moet je natuurlijk ook een keer een bolus uitproberen.

Mosselen

Mosselen en haring

Van alle Zeeuwse zilte zaligheden is de mossel toch wel het beroemdst. In Bruinisse en Philippine zijn er standbeelden geplaatst van de mossel,  waar je fantastisch mee op de foto kunt. In Mosseldorp Yerseke  heb je de mogelijkheid om mee te gaan op een vaartocht langs mosselpercelen. En niet alleen de mossel vindt hier zijn oorsprong. In Biervliet wordt de uitvinder van het haring kaken Willem Beukelsz met een standbeeld vereerd.

Edwin Vinke - Kromme Watergang

Michelinsterren

Al het goede van het Zeeuwse land en water inspireert topkoks om fantastische gerechten te maken. Zeeland heeft van alle Nederlandse provincies de meeste Sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking. Zeeland telt zeven restaurants die mogen pronken met Michelinsterren: De Kromme Watergang, Inter Scaldes, La Trinité, Pure C, ’t Vlasbloemken, Bistro Spetters en Katseveer. Al deze restaurants bieden je diners die hun weerga niet kennen.

Sushi

Culinaire routes en proeverijen

In de routewaaier “Lekker Zeeuws” zijn 12 routes opgenomen die je langs de adressen leiden waar je streekproducten kunt proeven of meenemen. Proef de Zeeuwse heerlijkheden op een terras of stop bij één van de bijzondere adresjes onderweg. Onderweg zie je de gewassen groeien en de fruitbomen bloeien, ontdek Zeeland en haar producten! Voor groepen zijn er speciale culinaire stadswandelingen in (bijvoorbeeld) Zierikzee, Yerseke of Terneuzen. Hierbij doe je meerdere restaurants aan, pik je misschien nog een wijnproeverij mee en kom je  van alles te weten over de historie van de stad en haar culinaire achtergrond. Leerzaam was nog nooit zo lekker!