Zoete lekkernijen

De zoete smaak van Zeeland! Een bolus wordt gemaakt van witbrooddeeg dat tot een lange streng wordt uitgerold in de bruine suiker. Die streng wordt opgerold tot een platte schijf. De suiker tussen het deeg vormt tijdens het bakken suikerstroop. De lekkerste bolus plakt. Je moet letterlijk je vingers erbij opeten. 

Bolussen

Zacht en romig

De kunst is om de bolus precies op het juiste moment uit de oven halen. Ben je te vroeg dan zijn ze niet gaar. Maar ben je te laat dan zijn ze zo hard als een steen. Als je je tanden in een echt goede bolus zet, zakken je tanden erin zonder dat je veel kracht zet. Extra lekker: een bolus met echte roomboter.

 

BolusHet verhaal van de Bolus

De bolus – hét streekgerecht uit Zeeland – heeft zijn wortels in Spanje en Portugal. Joden uit deze landen introduceerden het gebak aan het eind van de 16de eeuw in Zeeland. Het is hier nog altijd een veel gegeten lekkernij, maar over wat precies een goede bolus is verschillen de meningen ook binnen Zeeland.

Lees meer op ZeeuwseAnkers.nl

Verkiezing beste bolusbakker

Elk jaar wordt de beste bolusbakker gekozen. Zeeuwse bakkers winnen natuurlijk altijd!